Posjet nizozemske policijske časnice za vezu

Otvorena mogućnost razvoja zajedničkih obuka u području otkrivanja krivotvorenih dokumenta i operacije povratka

Dana 12. rujna 2024. godine u prvom posjetu Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ bile su nizozemska policijska časnica za vezu Geke Vissers i njezina asistentica Nataša Langus, koje je u ime načelnika Josipa Ćelića primila zamjenica načelnika Mirjana Abramović. 
 
Časnica Vissers tijekom posjeta je navela kako već tri godine obavlja dužnost za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, napomenuvši kako se tijekom tog razdoblja upoznala s problematikom zemalja u okruženju, ali i mogućnostima suradnje. 
 
S obzirom na dosadašnje iskustvo, predložila je da fokus suradnje bude unutar konteksta aktualnih događaja vezanih za nezakonite migracije. Nizozemska je otvorena za razvijanje novih projekata s ciljem obučavanja policijskih službenika u otkrivanju djela iz domene prekograničnog, odnosno organiziranog kriminaliteta, s naglaskom na trgovanje ljudima i krijumčarenje. 
 
Suradnja Hrvatske i Nizozemske uz potporu časnice Vissers ima potencijal razviti se u dugoročni projekt kroz ravnopravni partnerski odnos. Nizozemski stručnjaci u Europskoj uniji prepoznati su kao vodeći u obukama vezanim uz otkrivanja krivotvorenih dokumenta, operacije povratka i sprječavanja trgovanja ljudima. Časnica Vissers izrazila je spremnost poduprijeti jačanje kapaciteta hrvatske policije, ali i policija zemalja u okruženju kroz zajedničke obuke u spomenutim područjima. 
 
Zamjenica Abramović pozdravila je mogućnost takve suradnje, napomenuvši kako su obuke u spomenutim područjima u skladu s prioritetima Policijske akademije. 
 
Zamjenica Abramović i časnica Vissers usuglasile su se da se samo dugoročnim partnerstvom, potvrđenim Pismom namjere, mogu graditi i razvijati projekti važni i za hrvatske i za nizozemske policijske službenike. 
 
Naglasak će svakako biti na aktualne teme vezane za nezakonite migracije, što nije problem samo Hrvatske već cijele Europske unije. Vissers je pohvalila hrvatske policijske službenike kao primjer kako razmišljati u europskom duhu, odnosno s brigom za sliku cijele EU, a ne samo nacionalnih interesa. 
 
Sastanak je zaključen uz obostranu obvezu daljnjih pregovora i želju za razvojem zajedničkih dugoročnih projekata s ciljem usavršavanja postojećeg, ali i pružanja novih znanja i vještina policijskim službenicima obje države.


Stranica