Zločin iz mržnje u programu Policijske akademije

Slika topvijesti/2016/ozujak/akademija/03_akademija.JPG

Policijsku akademiju posjetila je delegacija Akademije ravnopravnosti iz Sarajeva u sklopu studijskog posjeta RH. Polaznici Akademije ravnopravnosti od 2. do 4. ožujka upoznaju se s iskustvom Republike Hrvatske u integraciji u EU i pravima LGBT osoba.  

Foto: MUP RH

Policijsku akademiju danas, 4. ožujka posjetila je delegacija Akademije ravnopravnosti iz Sarajeva u sklopu studijskog posjeta Republici Hrvatskoj. Polaznici Akademije ravnopravnosti od 2. do 4. ožujka upoznaju se s iskustvom Republike Hrvatske u integraciji u EU i pravima LGBT osoba.

Pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i institucionalnu suradnju Danijela Petković održala je predavanje o zločinu iz mržnje. Tako je gostima predstavila kako se zločin iz mržnje obrađuje u programima Policijske škole Josip Jović i Policijskoj akademiji kroz specijalističke programe obrazovanja. Pomoćnica Petković kao nacionalna koordinatorica za zločin iz mržnje govorila je i o suzbijanju zločina iz mržnje i diskriminacije LGTB osoba.

Članovi delegacije iz susjedne zemlje tako su saznali kako se edukacija ove vrste kaznenih djela provodi posljednjih 10 godina, odnosno od 2006. godine te da je educirano 50 policijskih službenika trenera multiplikatora. Isto tako, predstavljen je i cilj edukacije, odnosno podizanje razine svijesti policijskih službenika te specifične istražne tehnike i metodologije za uspješno otkrivanje ovih kaznenih djela i incidenata.

Na predavanju je istaknuta dobra suradnja Ministarstva unutarnjih poslova i LGTB zajednice te značajna medijska potpora.

Pokroviteljica studijske posjete Zagrebu je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a cilj je steći znanja i razmijeniti iskustva  za njihov budući prostor za udruženo djelovanje. Polaznici su posljednja tri dana posjetili Vladine institucije za zaštitu i promicanje ljudskih prava i tijela Hrvatskog sabora te druge institucije koje se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i pravima LGBT osoba.

Delegaciju su činili predstavnici Federalnog ministra rada i socijalne politike, Policijske akademije, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Gender centra Republike Srpske, Sarajevskog otvorenog Centra, Komisije za ravnopravnost spolova, Institucije ombudsmana BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj i MUP-a Republike Srpske.



Stranica