Zaštita vanjske granice EU pod vodstvom hrvatske policije

Frontexove stalne snage kategorije 1 osposobljavaju se za obavljanje zadaća zaštite granice 

Nova generacija stalnih snaga Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu osposobljava se u Portugalu, u lisabonskoj pomorskoj bazi Base Naval de Lisboa. Riječ je o jednogodišnjem programu za pripadnike stalnih snaga kategorije 1, a u provođenju nastave od 5. lipnja do 21. srpnja 2023. sudjeluju i hrvatski stručnjaci – u sklopu modula 5 za zaštitu državne granice.
Polaznici tijekom modula 5 prolaze teorijsku i praktičnu nastavu iz domene zaštite granice, a lisabonska pomorska baza osigurala je najbolje moguće uvjete za trening, odnosno realno okruženje za provođenje praktičnog dijela obuke zaštite granice.
Praktična obuka za devetu generaciju polaznika tijekom četiri tjedna usredotočena je na usavršavanje vještina koje će polaznicima biti potrebne kada budu raspoređeni na vanjske granice Europske unije i uključe se u Frontexove operativne aktivnosti. Pod nadzorom trenera polaznici izvode vježbe u simuliranim uvjetima, učeći reagirati u različitim situacijama na terenu. Pritom dobra pozicija i prirodno okruženje pružaju polaznicima idealnu pozadinu za rješavanje različitih problemskih zadataka u uvjetima koji realno dočaravaju izazove zaštite granice i moguće stvarne situacije prilikom obavljanja svakodnevnog posla.
S obzirom na to da se radi o jednogodišnjem programu, svi su moduli podijeljeni u dva semestra, prvi uvodni i drugi napredni. Poanta ovakvog pristupa obuci jest da se krene od osnovnih pojmova i jednostavnih vježbi za svaku temu u prvom semestru te da se u drugome obuka zasniva na kompleksnijim scenarijima, koji pružaju polaznicima dublji uvid u temu. Time je obuka prilagođena i osobama koje se u dosadašnjem radu nisu susretale s takvim sadržajima i koje, uz bivše policijske ili vojne službenike, također čine polaznike ovog programa.
Hrvatski tim redovito sudjeluje u provođenju teorijske i praktične nastave modula 5, a ovaj put sastavljen je od zamjenice načelnika Policijske akademije Mirjane Abramović, pomoćnika voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikole Slameka te službenika iste službe Krešimira Kaniže, Martine Grdinić, Roberta Kralja, Jakova Šušnjare i Ksenije Vujčić, kao i Mate Kozine iz PU vukovarsko-srijemske te Josipe Jerković iz PU zadarske.
Modul koordinator Dumitru Tomescu, koji je po prvi puta preuzeo ovu ulogu, na početku modula pozdravio je sve trenere zahvalivši im na zalaganju i doprinosu kvaliteti programa. Pritom je posebno istaknuo tim trenera koji modul 5 i zaštitu granice čini jednim od najzanimljivijih polaznicima. Napomenuo je kako je iznimno zadovoljan zbog timskog duha koji hrvatsko-rumunjski tim trenera pokazuje i na predavanjima i izvan njih te dodao da je sretan što je kao koordinator dobio kvalitetan tim. To će biti posebno važno iduće godine, istaknuo je, kada je plan obučiti 400 novih pripadnika stalnih snaga. Na kraju je zahvalio svim trenerima što već treću godinu zaredom svojim radom doprinose ovom iznimno bitnom programu, kako za Frontex tako i za sigurnost granica cijele Europe.
Zamjenica načelnika Mirjana Abramović naglasila je da Policijska akademija kao jedna od vodećih i najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa naglasak i ovaj put stavlja na razvoj i usavršavanje vještina polaznika obuke jer se kompleksna tema kakva je zaštita granice ne može učiti samo u učionici. Takav pristup, koji podrazumijeva aktivan angažman polaznika i učenje kroz aktivnosti, najkvalitetnije priprema buduće pripadnike stalnih snaga za rad na terenu i sve izazove u poslovima zaštite granice.

Stranica