Započeo peti modul projekta "Partnership for education"

Slika topvijesti/2013/lipanj/modul5.jpg

U sklopu projekta Partnership for education – Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku, u Valbandonu je 10. lipnja započeo posljednji, peti modul obuke na temu računalnog kriminaliteta.

Da posjetimo, radi se o projektu, kojim upravljaju  Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a kojeg podržavaju i Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te Program za razvoj Ujedinjenih naroda. Projekt je započeo 11. ožujka ove godine na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a zamišljen je kao obuka sudionika kroz pet modula. Kroz već provedene module, policijski službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije imali su se prilike upoznati s ispunjenjem standarda pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, zakonodavnim okvirima i promjenama s aspekta organiziranog kriminaliteta, korupcije, droga i poslova granične policije, dok će se kroz idućih pet dana detaljnije upoznati s problematikom otkrivanja i suzbijanja računalnog kriminaliteta.

U ime Policijske akademije sudionike obuke pozdravila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, koja je istaknula kako je cilj ove obuke da se kroz radionice i razmjenu iskustava kolega iz regije, razviju neki novi alati i sredstva za borbu protiv suvremenog kriminaliteta, koji ne poznaje državne granice.

Projektom će se ojačati regionalni kapaciteti za otkrivanje i istraživanje transnacionalnog kriminaliteta, bolju razmjenu informacija i u konačnosti će rezultirati osnivanjem regionalne mreže policijskih stručnjaka iz Jugoistočne Europe. Kako je navela pomoćnica načelnika, predavači na obuci su sadašnji i bivši policijski službenici, s bogatim radnim iskustvom, koji će kolegama iz regije pojasniti kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka  te će  kroz analizu konkretnog kriminalističkog istraživanja predstaviti rad policije od prvih informacija do same realizacije predmeta. Osim hrvatskih stručnjaka, na obuci će kao predavač sudjelovati i dr. Marc Rogers, profesor s Purdue University, koji će sudionike upoznati s problematikom kibernetičke kriminalistike i različitim aspektima suzbijanja računalnog kriminaliteta.

Na otvorenju petog modula projekta  Partnership for education – Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku, prisutnima se obratio i Orlando Velasquez, predstavnik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Velasquez je zaželio srdačnu dobrodošlicu sudionicima obuke iz regije te je pritom zahvalio MUP-u RH na suradnji u provedbi projekta. Istaknuo je važnost regionalne suradnje i borbe protiv računalnog i organiziranog kriminaliteta, jer se radi o kriminalitetu koji potkopava gospodarstvo te uništava povjerenje građana u vladu, policiju i same policijske službenike.



Stranica