Velika nagrada sigurnosti 2019. ministru Božinoviću i Muzeju policije

Nagrada se dodjeljuje u 12 kategorija, a ove godine je uz ministra Božinovića iz MUP-a nagrađen i Muzej policije

U Opatiji je sinoć održana svečanost dodjele Velike nagrade sigurnosti 2019. u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti na kojoj je nagrađen i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Muzej policije.
 
Nagradu je dobio za individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju sigurnosti zajednice koju mu je uručio prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, predsjednik Znanstvenog savjeta HUMS-a i dekan Sveučilišta VERN.
 
U objašnjenju nagrade prof. Cvrtila je naglasio je da je Davor Božinović kao ministar unutarnjih poslova RH učinio značajan iskorak u objedinjavanju sustava civilne zaštite koji odgovara na prijetnje i rizike koje uzrokuju izvanredne situacije, katastrofe i nesreće. Istovremeno objedinjen je i sustav vatrogastva u jednu organizaciju. Također je učinio velike pomake u povlačenju sredstava EU za razvoj hrvatskih sposobnosti u pojedinim područjima sigurnosti. Ministar Božinović je također podržao partnerstvo MUP-a i HUMS-a na projektu prevencije prometnih nesreća kroz projekt 21.10. – Dan bez mobitela u prometu.
 
Zahvaljujući na nagradi ministar Božinović istaknuo je kako mu je zadovoljstvo čuti da su poslovi na kojima Ministarstvo unutarnjih poslova u posljednje tri godine sustavno i predano radi prepoznati u stručnim i znanstvenim krugovima, u privatnom sektoru, među našim postojećim i potencijalnim partnerima u izgradnji što sigurnije zajednice za dobrobit svih hrvatskih građana. “Nagradu prvenstveno doživljavam kao priznanje svim izvrsnim ljudima koji rade u policiji, ali i cijelom prometnom resoru koji, kao što smo i ovom prilikom vidjeli, ulažu u sigurnost u prometu”, rekao je ministar Božinović.
 
Dodao je kako je u MUP-u primijećeno da se svake godine sve više žena prijavljuje za poslove policijskih službenika što ga posebno veseli jer i time pokazujemo kako sustav sigurnosti nije rezerviran isključivo za muški spol, već i kroz jednakost spolova pokazujemo da se sigurnost tiče svih nas i ključno je da joj svi ozbiljno, odgovorno i sustavno doprinosimo te svatko sa svoje razine djelovanja učini najviše što može, zaključio je Božinović.
 
Također je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebice znanstvenicima s Prometnog fakulteta. Objašnjavajući sve promjene koje slijede spomenuo je i projekt MUP-a pričuvne policije te ujedno pozvao sve prisutne da se pridruže i e-savjetovanju kojim je moguće s argumentiranim prijedlozima sudjelovati u izmjeni postojećih zakonskih propisa.

Velika nagrada sigurnosti dodjeljuje se u 12 kategorija, a ove godine je uz ministra Božinovića iz MUP-a nagrađen i Muzej policije. Riječ je o nagradi u kategoriji Partnerstva u ostvarivanju sigurnosti i dodijeljena je za projekt izložbe „Ljepota lažnog sjaja“.
 
Muzej policije postavljanjem ove izložbe diljem zemlje od 2016. godine upozorava građane na crno tržište umjetninama i ujedno ih educira na što trebaju obratiti pozornost kod kupovine umjetnina. Tako i prevenira ovu vrstu kriminaliteta. Putujuća izložba obuhvaća oko 50 krivotvorina iz zbirke Muzeja policije koja je nastala 2009. i u međuvremenu narasla na oko 70 djela, a do danas je postavljena u 16 različitih gradova. U ime Muzeja policije, nagradu je primila voditeljica Muzeja Helena Biočić te načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.
 
Hrvatska udruga menadžera sigurnosti je Veliku nagradu sigurnosti prvi put dodijelila 2011. godine koja je ustanovljena kako bi odala priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju značajan doprinos sigurnosti Republike Hrvatske.

Stranica