U Valbandonu održana CEPOL aktivnost 44/2024 „DARKWEB and Basics of Encryption in CT“

Slika /02_vijesti/2024/svibanj/cepol/IMG-20240513-WA0006.jpg

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, Nacionalna CEPOL jedinica“ i Uprava kriminalističke policije, Služba terorizma bili su u Valbandonu domaćini CEPOL aktivnosti 44/2024 „DARKWEB and Basics of Encryption in CT

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ Nacionalna CEPOL jedinica“ i Uprava kriminalističke policije, Služba terorizma bila je domaćin CEPOL aktivnosti 44/2024 „DARKWEB and Basics of Encryption in CT“ koja se održala od 13. do 17. svibnja 2024. godine u Valbandonu.

Na aktivnosti je sudjelovalo 30 policijskih službenika iz država članica Europske unije uključujući i Hrvatsku, te predstavnici Turske i Ukrajine.

Aktivnost je otvorila Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskoj obrazovanja i međunarodnu suradnju s Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i voditeljica nacionalne Cepol jedinice koja je prisutnima zaželjela dobrodošlicu te istaknula da će Policijska akademija uvijek biti podrška za promicanje suradnje i razmjene znanja i iskustva između policijskih službenika na razini Europske unije.

Uvodnu riječ je također imao Krešimir Mamić, voditelj Službe terorizma u PNUSKOK-u, koji je istaknuo kako je kroz dugogodišnje iskustvo na poslovima terorizma shvatio da se niti država ne može sama boriti protiv terorizma i s njim povezanim kaznenim djelima, te da je bitno stvarati mrežu policijskih službenika koji međusobno mogu razmjenjivati informacije i iskustva.  

Aktivnosti policijskih službenika na tečaju obuhvatile su stjecanje, proširivanje te primjenu znanja o dijelovima Darkneta, crnim tržištima, OSINT-u, kriptovalutama te blockchain tehnologiji s ciljem unaprjeđenja istraga u području terorizma.

Cilj navedene aktivnosti je bio osposobiti policijske službenike kako bi mogli samostalno provoditi sigurne i učinkovite istrage u cyber prostoru, uključujući Darknet. Policijski službenici iz 17 zemalja EU, te policijski službenici iz Ukrajine i Turske osposobljeni su također za praćenje transakcija kriptovalutama te analiziranje informacija prikupljenih putem otvorenih izvora radi učinkovite borbe i praćenja transakcija povezanih s financiranjem terorizma.

Tijekom tečaja, treneri i stručnjaci iz CEPOLA, Interpola, Europola i Uprave kriminalističke policije prezentirali su najnovije slučajeve iz prakse te provodili praktične vježbe u području OSINT-a, Dark Weba i kriptovaluta.  

Pisane vijesti