Svečano otvaranje projekta "Partnership for education - Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku"

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/SKOLOVANJE_PA/kadeti1.jpg

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država udružili su se u provođenju incijative za regionalnu policijsku obuku kojom će se poboljšati regionalna policijska suradnja u suzbijanju transnacionalnog kriminaliteta. Ministarstvo unutarnjih poslova i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu upravljat će projektom i iskoristiti iskustvo Hrvatske u procesu ispunjavanja kriterija za pristup EU, osnivanju antikorupcijskih agencija, stvaranju novih zakonodavnih okvira i istražnih alata. Službeno otvaranje projekta pod nazivom «Patrnership for education - Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku» održat će se 11. ožujka 2013. godine u Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova. U projektu sudjelujuju i podržavaju ga Britansko veleposlanstvo u Zagrebu, a svoj doprinos dao je i Program za razvoj UN-a.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država udružili su se u provođenju incijative za regionalnu policijsku obuku kojom će se poboljšati regionalna policijska suradnja u suzbijanju transnacionalnog kriminaliteta. Ministarstvo unutarnjih poslova i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu upravljat će projektom i iskoristiti iskustvo Hrvatske u procesu ispunjavanja kriterija za pristup EU, osnivanju antikorupcijskih agencija, stvaranju novih zakonodavnih okvira i istražnih alata. Službeno otvaranje projekta pod nazivom «Patrnership for education - Partnerstvo za regionalnu  policijsku obuku» održat će se 11. ožujka 2013. godine u Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova. U projektu sudjelujuju i podržavaju ga Britansko veleposlanstvo u Zagrebu, a svoj doprinos dao je i  Program za razvoj UN-a.

Projekt će omogućiti obuku za višu i srednju razinu policijskih službenika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Programom  će se očajati regionalni kapaciteti za otkrivanje i istraživanje transnacionalnog kriminaliteta, bolju razmjenu informacija, i rezultirat će osnivanjem regionalne mreže policijskih stručnjaka iz jugoistočne Europe.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, o projektu kaže: „Hrvatska kao buduća članica EU, želi sa svojim partnerima u regiji podijeliti svoje iskustvo u ispunjavanju standarda  za ulazak u EU. Upravo je stvaranje uvjeta za učinkovito suzbijanje svih oblika organiziranog kriminala, kao i konkretni rezultati, bio jedan od važnih kriterija koje je naša zemlja morala ispuniti za punopravno članstvo.

U tome su zakoni i tehnička oprema samo alati, ali njima najveću vrijednost daje znanje policajaca koji su svladali vještine kojima će se nositi s izazovima suvremenog organiziranog kriminala koji ne poznaje granice. Svoja znanja i vještine koje posjedujemo, mi moramo zajednički koristiti, a na tom je tragu i ovaj projekt. Kao zemlja na pragu punopravnog članstva u Europskoj uniji, Hrvatska i Ministarstvo unutarnjih poslova spremni su svoje iskustvo prenositi na susjede u regiji. Drago nam je da je to prepoznala i Vlada SAD-a, kao partner ovog projekta, te da nam u tome potporu daju i Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj i Program za razvoj UN-a.“ 

Američki veleposlanik Kenneth Merten naglašava: «Ovo partnerstvo ponovno potvrđuje bliski odnos između Hrvatske i SAD-a. Ono naglašava hrvatsko uvažavanje regionalnih partnera i predanost suzbijanju sve veće globalne prijetnje transnacionalnog kriminaliteta.» Obuka će se provoditi u Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i usmjerit će se na teme kao što su ispunjavanje standarda za ulazak u EU, učinkovito istraživanje organiziranog kriminaliteta i korupcije, financijske istrage, istrage vezane za droge i opojna sredstva, kompjuterski kriminalitet i teme vezane za postupanje na granicama.



Stranica