Svečano obilježen Dan policije i blagdan Sv. Mihovila-njenog zaštitnika

Slika topvijesti/petak.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 29. rujna tradicionalno obilježava «Dan policije» i ujedno blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 29. rujna tradicionalno obilježava «Dan policije» i ujedno blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika policije.

Tim povodom, izaslanstvo MUP-a na čelu s ministrom Ivicom Kirinom u jutarnjim je satima položilo vijence kod središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ispred krematorija.

Nakon toga izaslanstvo MUP-a primio je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, naglasivši pritom da je hrvatska policija od početka samostalne Hrvatske bila u prvim redovima njezine obrane i dala veliki doprinos Domovinskom ratu. Čestitavši im na vrlo uspješnom obavljanju časne dužnosti, istaknuo je da je policija u proteklih godinu dana postigla veliki uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala.
U 14 sati na Policijskoj akademiji održana je Sv. Misa za sve poginule hrvatske policajce, koju je predvodio vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac.

Središnja svečanost obilježavanja Dana policije održana je u Koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski“ s početkom u 20 sati, a kojoj su, uz brojne djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova, nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Luka Bebić, ministar obrane Berislav Rončević, saborski zastupnici, predstavnici sudbene vlasti, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici gradske vlasti i mnogi drugi.

Uzvanike su pozdravili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko.

Ministar Kirin rekao je da mu je iznimna čast biti na čelu ovog ministarstva. Također je rekao kako se nizom projekata hrvatska policija oprema i osposobljava za izvršenje najodgovornijih zadaća. U posljednje vrijeme ostvarena je i dobra suradnja sa drugim tijelima, poput Državnog odvjetništva i USKOK-a, što pridonosi kvalitetnom rješavanju i najtežih kaznenih djela. Među ostalim, ministar Kirin, rekao je i kako će se u slijedećem razdoblju još više zalagati za vraćanje dostojanstva svim policijskim službenicima, ponajprije rješavanjem njihova materijalnog statusa. 

Ravnatelj policije Marijan Benko govorio je o postignućima hrvatske policije, naročito u borbi protiv svih oblika kriminala, te naglasio da je Hrvatska policija postala ravnopravan partner policijama drugih europskih država.

Nakon prigodnih govora dodijeljene su i godišnje nagrade MUP-a, policijskim službenicima koji su svojim radom posebno pridonijeli kvalitetnijem i učinkovitijem radu policije, a time sigurnosti i zaštiti ljudi i imovine. Ukupno 23 policijska službenika nagrađena su za poseban doprinos očuvanja državne granice, riješavanje kriznih situacija i razriješavanja kaznenih djela poput krijumčarenja, razbojništava i ubojstava.

Također su dodijeljene i zahvalnice zaslužnim građanima, pri čemu su najveći pljesak dobili bivši pripadnik Specijalne policije Mirko Filipović, koji je dao poseban doprinos policijskom djelovanju u zajednici i koji već duži niz godina promovira hrvatsku policiju u zemlji i svijetu, i Ljerka Krajnović koja je prijavila korupciju u slučaju liječnika iz Rijeke.

U glazbenom dijelu programa nastupili su: Đani Stipaničev, Barbara Othman, klapa HRM-a Sv. Juraj, Vanna, Miroslav Živković, Ivica Bobinec i zbor Policijske akademije, uz pratnju revijskog orkestra Hrvatske televizije.



Stranica