Suzbijanje kibernetičkog kriminala

Specijalistički seminar "Praktična iskustva u provedbi kriminalističkih istraživanja kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka i kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva počinjenih putem Interneta“ za policijske službenike koji se bave otkrivanjem kibernetičkog kriminala

U ustrojstvenoj jedinici Valbandon, 17. svibnja 2021. otvoren je specijalistički seminar u trajanju od pet dana, pod nazivom "Praktična iskustva u provedbi kriminalističkih istraživanja kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka i kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva počinjenih putem Interneta“. Seminara je namijenjen za policijske službenike koji se bave suzbijanjem kibernetičkog kriminala. Dvadeset tri polaznika i pet predavača iz policijskih uprava idućih će pet dana usvajati i razmjenjivati znanja i vještine potrebne za profesionalno obavljanje poslova.

Seminar je koncipiran i izvodi se prema svjetskim standardima otkrivanja i razmjene iskustva u otkrivanju cyber kriminala. Polaznici seminara razmijeniti će iskustava, metode rada te će steći nove spoznaje za otkrivanja ovih kaznenih djela. Upoznat će se s novim pojavnim oblicima ove vrste kriminaliteta, s načinima prikupljanje dokaza i korištenja novih alata u računalnoj forenzici.

U rad seminara online putem uključiti će se Thomas Dougherty predstavnik Ministarstva pravosuđa SAD-a s temom „Digitalni dokazi u sudnici“.

Voditelj tečaja Ante Markić iz Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije upoznao je polaznike s Profesionalnom etikom i prednostima sustava e-obrazovanje Policijske akademije. Polaznicima je objasnio kako ih nakon odrađene samostalne pripreme za tečaj sada očekuje kombinacija teorijske i praktične nastave, na kojoj će usvajati znanja i uvježbavati njihovu primjenu.

Pisane vijesti