Susret nakon 45. godina od mature IV. klase Srednje policijske škole u Zagrebu

Maturanti IV. klase prisjetili su se vremena kada su kao djeca sa 15 ili 16 godina započeli školovanje

U Policijskoj akademiji okupili su se polaznici IV klase Srednje policijske škole, njih 88 sa osam profesora i odgojitelja. Školovanje su započeli daleke 1975. godine, a maturirali prije 45. godina.
 
Nakon susreta prije pet godina opet su se okupili, što je znak njihovog ponosa na školovanje i odraz dubokih prijateljskih veza koje su nastale tijekom godina.
 
Prisjetili su se vremena kada su kao djeca sa 15 ili 16 godina započeli školovanje; doček odgojitelja na ulaznim vratima Obrazovnog centra iz Šimunske ceste, priopćenje rasporeda po razredima, zaduživanje policijske odore i prvih frizura u skladu sa pravilima službe, soba sa krevetima na kat koje je dijelilo njih četvero.

Prve noći nekima su bile besane te nisu bili svjesni koliko će ovo iskustvo utjecati na njihove živote. Veoma brzo uhvatila se rutina. Ustajalo se u isto vrijeme svaki dan, nakon jutarnjih vježbi i postrojavanja u restoran se odlazilo u koloni po jedan, ostatak dana popunili bi nastava, učenje, pospremanje soba i čišćenje kruga oko paviljona.
 
Osvježena su i sjećanja na bogat društveni život, osvajanje medalja na sportskim natjecanjima, sklapanje prijateljstva na plesnjacima.

Jedna od posebnosti ove klase je u tome što je u treću godinu školovanja direktno upisano još 59 polaznika pa je u završnim razredima bilo ukupno 391 polaznik, a uspješno školovanje završilo je njih 364.

Druženje je nastavljeno polaganjem cvijeća za sve poginule ispred spomenika Prvog hrvatskog redarstvenika, fotografiranjem, posjetom Muzeju policije te ležernijem dijelu susreta.
 
Posebna zahvala upućena je odgojiteljima i profesorima koji su dali veliki doprinos u njihovom školovanju, koje je bilo temelj za časnu karijeru policajca.
 
Iako većina u zasluženoj mirovini dio kolega iste klase i dalje se uspješno bave i drugim aktivnostima van policije gdje su veoma uspješni.
 
Dogovoren je slijedeći susret koje će biti za pet godina, na 50. godišnjicu mature polaznika IV. klase Srednje policijske škole u Zagrebu.

Pisane vijesti