Stručni skup „Sport i nasilje u Europi “

Slika topvijesti/godina2010/svibanj/21_05_nasilje/21_05_nasilje_tx1_borovecjp.jpg

Foto: MUP
 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Veleposlanstva Republike Francuske u RH u petak,  21. svibnja održan je u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu stručni skup pod nazivom „Sport i nasilje u Europi “. Skup su zajednički organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo unutarnjih poslova-Ravnateljstvo policije ,u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba,  MZOŠ, a okupio je brojne predstavnike, ravnatelje i djelatnike odgojno-obrazovnih i športskih ustanova u Hrvatskoj, predstavnike HOO-a i HNS-a kao i studente, učenike među kojima su bili i polaznici Policijske akademije za zanimanje policajac.

Stručni skup su prigodnim riječima otvorili u ime organizatora i pokrovitelja Krunoslav Borovec, načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Željko Klarić, ravnatelj Uprave za šport MZOŠ-a te Nj. E. Jerome Pasquier, veleposlanik Republike Francuske u RH.

Krunoslav Borovec je pozdravio sudionike, uzvanike i organizatore skupa u ime ministra MUP-a Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića. U svom prigodom izlaganju o aktualnoj problematici nasilja i huliganizma na našim športskim priredbama s motrišta MUP-a kazao je kao u brojnim raspravama koje se vežu uz huliganizam i šport pokušavamo odgovoriti na pitanje gdje je problem: u lošem zakonu, u nezadovoljavajućoj infrastrukturi na stadionima, u policiji, zaštitarima koji loše rade svoj posao? Odgovarajući na ta pitanja je ustvrdio: „ Problem nije ni u jednoj od spomenutih kategorija, nego je problem u čovjeku pojedincu koji u masi dobiva neku novu negativnu sinergiju, neku novu negativnu energiju koju na loš i negativan način ispoljava.“ Stavljajući naglasak na prevenciju rekao je kako mijenjati zakon znači bazirati prevenciju na nekakvoj zakonskoj regulativi i nastavio: „ To je ono što će između ostalog MUP pokušati napraviti iniciranjem izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.“ S tim u svezi spomenuo je i da će se određena ponašanja koja su se dosada tretirala kao prekršaj dići u sferu kaznene odgovornosti te da se razmišlja sankcionirati i prekršaje koje naši državljani počine u inozemstvu kada kao navijači prate naše klubove na njihovim gostovanjima. Tako bi novi zakon morao promijeniti kaznenu politiku da izrečene kazne budu optimalne i da budu adekvatne društvenoj opasnosti koje pojedini prekršaji ili kaznena djela nose.

Govoreći o situacijskoj prevenciji naglasio je: „ Situacijska prevencija je vrlo korisna i dobra jer ona u pravilu vrlo uspješno rješava problem kriminaliteta, asocijalnog ponašanja na određenim prostorima u određeno vrijeme“, ali ona nije svugdje primjenjiva te dodao: „Neće biti dovoljno u Hrvatskoj mijenjati zakon, izgraditi infrastrukturu, nego će trebati napraviti puno više, a to je pitanje odgoja, odrastanja, tretiranja pojedinaca koji se kasnije udružuju u neke ekstremne navijačke skupine.“

Kritički se na kraju izlaganja Borovec osvrnuo i na rad navijačkih udruga koje se samo načelno i deklarativno ograđuju od nasilja, izgreda, divljaštva, ali ne i stvarno, jer bi oni trebali na jasan način pokazati pozitivne vrijednosti navijačkih skupina. Trebali bi i klubovima biti pomoć u organizaciji športskih priredaba kao što je to i slučaj u nekim europskim zemljama. Dotaknuo se Borovec kritički i na ulogu medija u praćenju divljanja, nereda na športskim natjecanjima.  

O izgredima na športskim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu okupljenima je prezentacijom iznio podatke Dubravko Perec iz Odjela za javni red Ravnateljstva policije.

Inače, o problemu športa i nasilja na skupu su još zanimljiva izlaganja održali  istaknuti francuski stručnjaci Dominique Bodin i Stephane Heas, predavači sociologije na Odsjeku znanosti i tehnologije za fizičku kulturu i sport Sveučilišta u Rennesu, ali i uvaženi hrvatski stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog nogometnog saveza i Sveučilišta u Zagrebu među kojima Dražen Lalić,  Zoran Cvrk te športski novinari Zdravko Reić i Jura Ozmec. Kao edukativni materijal sudionicima je podijeljena stručna knjiga „ Sport i nasilje u Europi“ francuskih autora Bodina, Robena i Heasa.



Stranica