Sinkronizacijski sastanak Frontexovih trenera

Hrvatski krug trenera za provođenje Frontexovih obuka bitno se proširio te će u listopadu i studenome dva tima provoditi obuke Frontexovih stalnih snaga na dvije lokacije

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 27. kolovoza 2024. održan je radni sastanak stručnjaka koji u svojstvu predavača ili tima za potporu sudjeluju u obukama za stalne snage Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Sastanak su otvorili zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović i pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić, a videovezom pridružio se i Dumitru Tomescu, Frontexov koordinator Modula 5 osnovne obuke stalnih snaga, u kojem redovito sudjeluju hrvatski treneri. Osim njih, kao potpora predavačima na sastanku su sudjelovali i koordinatori za obuku granične policije Alen Panić i Željko Obrovac iz Uprave za granicu.

Gilio Toić Sintić istaknuo je kako MUP RH s Frontexom surađuje od 2008. godine, na temelju Uredbe o europskoj graničnoj i obalnoj straži iz 2019. godine ima i obvezu u međunarodne operacije i programe obuke uključivati određeni broj policijskih službenika - koji kontinuirano raste. Naša nacionalna Frontexova kontaktna točka, dodao je, dobiva sve više zahtjeva, najvećim dijelom zahvaljujući tome što je hrvatski tim prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih Frontexovih partnera.

Samo ove godine, hrvatski su stručnjaci sudjelovali u 13 Frontexovih obuka, a do kraja godine dva će naša tima provesti još 13, uključujući i obuke u sklopu Modula 5 u španjolskoj Avili i portugalskoj Almadi. Zamjenica Abramović istaknula je kako je činjenica da se krug hrvatskih stručnjaka koji sudjeluju u Frontexovim obukama širi, rezultat vrlo uspješne suradnje Policijske akademije i Uprave za granicu, kao i otvorene komunikacije s policijskim upravama iz cijele Hrvatske.

Radni sastanak organiziran je kako bi se sudionicima budućih Frontexovih obuka, osobito onima koji će se uključiti prvi put, omogućilo da se pobliže upoznaju s programom i očekivanjima od Frontexovih trenera. U tu svrhu priređen je i vodič „Modul 5: Guidelines for Trainers“, u kojem je predstavljena metodologija te okvirne pripreme za provođenje praktičnih vježbi zbog kojih hrvatski tim redovito u evaluacijama dobiva najbolje ocjene polaznika Frontexovih obuka.

Tu činjenicu posebno je istaknuo koordinator Modula 5 Dumitru Tomescu, dodavši kako je izrazito zahvalan na ozbiljnom pristupu hrvatskog tima, koji potvrđuje i održavanje ovog sinkronizacijskog sastanka. „Hrvatski tim bio je jedan od ključnih dionika u razvoju programa za stalne snage, od Mirjane Abramović, Krešimira Kaniže, Aleksandra Čubrila, Antonija Vulasa, Martine Grdinić… I pritom od prve implementacije programa najbolje ocjene i od polaznika i od zemalja članica redovito dolaze upravo za Modul 5, pa sam kao koordinator tog modula doista zahvalan za ovu inicijativu, jedinstvenu u EU“, zaključio je.

Treba napomenuti da iskustva i znanja prikupljena tijekom suradnje hrvatskih stručnjaka s Frontexom posljedično bitno pridonose kvaliteti nacionalnih obuka i rada hrvatske policije, pa je time važnija činjenica da će ubuduće tih stručnjaka biti i više.

U drugom dijelu sastanka, sudionici su podijeljeni u timove te su s voditeljima timova - Aleksandrom Čubrilom i Jakovom Šušnjarom za španjolsku Avilu te Krešimirom Kanižom i Martinom Grdinić za portugalsku Almadu - razradili plan i zaduženja za obuke u kojima će sudjelovati.

Stranica