Savjetovanje o ulozi kriminalističkog istražitelja

Slika topvijesti/2012/veljaca/PAstrukovno.jpg

Foto: MUP RH

Danas, pet mjeseci nakon stupanja na snagu Protokola o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva tijekom prethodnog i kaznenog postupka, na Policijskoj je akademiji u Zagrebu započelo dvodnevno stručno savjetovanje kriminalista pod nazivom „Uloga i položaj kriminalističkog istražitelja u Zakonu o kaznenom postupku“. Ovu svojevrsnu interaktivnu razmjenu iskustava u vezi novosti reformiranog kaznenog postupka temeljem Zakona o kaznenom postupku organizirala je Strukovna udruga kriminalista, a uz policijske službenike, sudjeluju i predstavnici Državnog odvjetništva, carine i Vrhovnog suda.  

Pozdravne govore u ime Ministarstva unutarnjih poslova RH održali su zamjenik ministra Evelin Tonković, te pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, dok se skupu u ime Državnog odvjetništva obratio Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika RH. Istaknuli su važnost suradnje MUP-a i DORH-a tijekom prethodnog i kaznenog postupka, zaključivši da će njenom razvoju ovo savjetovanje uvelike doprinijeti, obzirom da je riječ o prvoj prilici sagledavanja dosad učinjenog, i pozitivnog i negativnog. Osim toga, ulagat će se u poboljšanje primjene Zakona o kaznenom postupku u praksi, a sve u cilju smanjenja kriminaliteta, te pošasti današnjice, kazao je zamjenik Tonković.

O onome što čini dobrog istražitelja u praksi uvodno je govorio prof. dr. sc. Duško Modly, predsjednik Strukovne udruge kriminalista, dok se Dragan Novosel osvrnuo na prva iskustva zajedničkog rada državnog odvjetnika i policije u postupku. Prvog dana savjetovanja, upečatljivo je predavanje iz perspektive branitelja održao i odvjetnik Veljko Miljević, te je bilo riječi i o pritvorskim nadzornicima i međunarodnoj policijskoj razmjeni podataka u kriminalističkim istraživanjima.

U petak će, između ostalih tema, biti riječi i o ispitivanju svjedoka, primjeni Protokola o suradnji Državnog odvjetništva i policije, koordinaciji prilikom provođenja izvida po nalogu državnog odvjetnika, kao i o zajedničkom radu prilikom provođenja dokaznih radnji.



Stranica