Radionica u sjedištu Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex)

Cilj je poduprijeti proces razvoja obuka, a od sudionika se očekuje da predstave programe obuka za graničnu policiju i obalnu stražu u svojoj zemlji.

Od 9. do 13. rujna u sjedištu Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) u Varšavi održava se radionica vezana za razvoj programa obuke stalnih snaga za nadzor vanjskih granica EU-a (European Standing Corps), na kojoj su sudjelovali: pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i Frontexova trenerica Mirjana Abramović, policijski službenik Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Frontexov trener Krešimir Kaniža te voditelj Službe za nezakonite migracije PU splitsko-dalmatinske Antonio Vulas.
Frontexova misija, koju su poduprli zastupnici Europskog parlamenta, jest osigurati bolju zaštitu vanjskih granica EU-a ustrojavanjem stalnih snaga koje bi do 2027. godine trebale brojiti 10.000 pripadnika granične policije i obalne straže. Prioritet je osigurati im dobru obuku i tehničku i operativnu spremnost kako bi se mogli učinkovito uključiti u zaštitu granica na bilo kojem području. Upravo se zato Frontex okrenuo svojim partnerskim akademijama i njihovim nacionalnim kapacitetima i sposobnostima.Frontex radionica

Cilj je radionice poduprijeti proces razvoja obuka za stalne snage kategorije 1 – novih pripadnika te razmijeniti iskustva vezana za organizaciju obuka na nacionalnoj razini, a od se sudionika očekuje da predstave programe obuka za graničnu policiju i obalnu stražu u svojoj zemlji. Hrvatska u suradnji s Frontexom od 2017. godine uspješno organizira obuke za graničnu policiju na nacionalnoj i međunarodnoj razini.Istodobno, Ravnateljstvo policije i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih akademija, bit će važan partner Frontexu i u obuci novih Standing Corps.
 

Stranica

Dokumenti