Provedite ljetni odmor uz zanimljive naslove iz knjižnice Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik"

Slika /02_vijesti/2024/07_Srpanj/Knjige za ljeto/NatGeo_Croatia_from_above_cover_2D.jpg

Knjigoljupci! Nudimo Vam prijedloge knjiga za ljetnu čitalačku avanturu!

Knjižničarke knjižnice Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' izdvojile su zanimljive novije naslove domaćih i stranih autora, a naslovi koji slijede mahom su beletrističke naravi uz pokoje znanstveno-popularno štivo.

Zanimaju li Vas i neki drugi naslovi, možete slobodno pogledati naš katalog na sljedećoj poveznici: https://knjiznica.policijska-akademija.hr/
 
Sve navedene knjige imamo u knjižnici, ali savjetujemo da prije dolaska provjerite jesu li dostupne. To možete učiniti svaki radni dan u radnom vremenu knjižnice od 7 do 15 sati pozivom na sljedeće brojeve: 26-390, 26-379, 26-348.

Želimo Vam dugo, ugodno i toplo ljeto te uživanje u zanimljivom štivu!

Davor Rostuhar: Croatia from above/Hrvatska iz zraka (Klub za ekspedicionizam i kulturu, 2015.)
Fotografije su rezultat sedmogodišnjeg istraživanja Hrvatske iz zračne perspektive te prikazuju poznate hrvatske prirodne i kulturne atrakcije na dosad neviđen način, ali otkrivaju i neke posve nove vrijednosti. Raspored fotografija u knjizi pomno je koncipiran tako da prikaže i naglasi čudesnu raznolikost i bogatstvo Hrvatske. Fotomonografija je pisana na engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i hrvatskom jeziku.

Neotkrivena Europa: sve samo ne obično, urednik Vid Jakša Opačić (Mozaik knjiga, 2024.)
Tko ne zna za najpopularnije europske gradove, znamenitosti bogate prošlosti koje su već ispisale velike priče? Venecijansku lagunu i plaže na Azurnoj obali ili amsterdamske kanale? Ta su mjesta postala turistički magneti koje većina želi vidjeti. Nažalost, danas pate zbog velikog broja posjetitelja. Ili ste ih već sve posjetili. Zašto onda ne bismo skrenuli pozornost na gradove i regije koji nisu ništa manje šarmantni, uzbudljivi i bogati događajima od razvikanih odredišta? Europa je tako šarena i raznolika da je u njoj nebrojeno mnogo kutaka koji su i dalje gotovo neotkriveni, a vrijedni otkrivanja.

Vesna Haluga: Znamen: hrvatska tradicijska tetovaža (Dominović, 2023.)
Knjiga govori o jedinstvenom fenomenu tradicijskog tetoviranja žena katolkinja u Bosni i Hercegovini, pogotovo u srednjoj Bosni, gdje je ono etnološki raritet, jedinstven u cijelome svijetu. Najveći značaj tradicijsko tetoviranje žena katolkinja imalo je za vrijeme osmanske vlasti, između 1463. i 1878. godine, kada je tetoviranje križa na rukama žena kao simbola kršćanstva, imalo prvenstveno zaštitnu funkciju. Taj mali znamen na koži tada je bio toliko važan da je određivao ljudske sudbine. Autorica dr. sc. Vesna Haluga snažno se zalaže za uvrštavanje tradicijske tetovaže BiH na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva što bi bio veliki doprinos očuvanju, popularizaciji i priznavanju tog raritetnog etnološkog specifikuma.

Nives Opačić: Rakova djeca (Matica Hrvatska, 2023.)
Prema autoričinim riječima iz predgovora, ovdje je "dala mašti na volju i skakutala s teme na temu" te piše o najrazličitijim stvarima, od intimnih značenja imena dragih joj ljudi, preko ljubavi prema glazbi do šetnji zagrebačkim ulicama, sjećanja na neke hrvatske književnice, na neka mjesta u Zagrebu kojih više nema u obliku u kojem ih je poznavala (primjerice, javni dječji bazeni). Povezujući jednu prošlost s današnjicom, u svojim tekstovima oživljuje duh nekadašnjih prostora, ljudi i vremena. 



Zlatko Gall: Oliver: trag u beskraju (Media bar, 2023.)Poznati splitski novinar Zlatko Gall objavljuje 2. izdanje Oliverove dosad najopsežnije biografije „Trag u beskraju“. Kao vrhunski poznavatelj opusa, lika i djela legendarnoga splitskoga pjevača Gall u knjizi daje cjelovit, sveobuhvatan prikaz Oliverova života i karijere, spominju se i manje poznati detalji iz njegova života, a navedena je i cjelokupna njegova biografija. Tu su i vrlo rijetko ili nikad dosad objavljene Oliverove fotografije. I kao novinar i kao Oliverov prijatelj, Zlatko Gall svakoga tko je volio Oliverove pjesme, njegove izvedbe i njegov poseban glas i „Dalmaciju u njemu“, približava velikom pjevaču najbliže što je moguće.

  

Julijana Matanović: I na početku i na kraju bijaše kava (Kolokvij o kavi) (Mozaik knjiga, 2014.)
Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave. Ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više. Spojiti čin ispijanja kave, pozivanja na kavu, s pričama o istinskim životima, i ugraditi u sve to i tjeskobu vezanu uz vrijeme u kojem poziv na kavu najčešće predstavlja prazan govor i skrivenu namjeru, može samo pripovjedačica kakvom je postala autorica uspješnica Zašto sam vam lagala, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Cic i svila, Samo majka i kći

Ivana Šojat: Po zidovima crtam drveće  (Naklada Ljevak 2023.)  
Ovo je priča o prijateljstvu, odrastanju, pubertetu, iskušenjima i unutarnjim borbama dvaju dječaka na putu sazrijevanja. Priča o ispitivanju snage prijateljstva Jakova i Marka te o izazovima koje im nameće odrastanje i potreba za dokazivanjem odraslosti. Ovo je priča i o njihovim obiteljima i obiteljskim dinamikama - o odnosima sinova, majki i očeva te o njihovim međusobnim očekivanjima i neispunjavanjima tih očekivanja.

Sanja Ždralović: Glagoljski misterij  (Naklada Ceres, 2021.)
Glagoljski misterij napet je i dinamičan roman, a žanrovski pripada (kulturološkom) krimiću - intrigantan je, ali i edukativan. Bogat je jezikom i narječjima, suvremenim i srednjovjekovnim, čitatelja vodi kroz različite prostorno-vremenske dimenzije te mu približava svijet glagoljice i neke od najznačajnijih lokaliteta njene ostavštine. Najljepši hrvatski rukopis na glagoljici, Misal kneza Novaka, nestaje iz Austrijske nacionalne knjižnice gdje se pod imenom Codex Slavorum 8 čuva još od 1820. godine. Tko polaže pravo na to povijesno blago? Vida Hellman, lingvistica i spisateljica, započinje potragu. Kroz mozaik tragova upoznajemo Aleju glagoljaša, grandiozni labirint Bečke carske knjižnice, podzemlje Senja. Hoće li nas niz zagonetki i preokreta konačno dovesti do izgubljenog Misala?

Zrinka Stahuljak: Fikseri u srednjem vijeku (Meandarmedia, 2023.)
Fikser je uvriježeni novinarski izraz koji potječe iz engleskog jezika i označava lokalnog suradnika koji rješava sve probleme koji mogu nastati u konfliktnim situacijama; on je po potrebi tumač, informator, vodič, posrednik, dobavljač, vozač. Ukratko, on rješava sve što je potrebno novinaru ili vojnoj osobi za rad u neprijateljskom okruženju, i najvažnije - za preživljavanje. Knjiga oživljava te nevidljive muškarce i žene iz povijesti, na koje se nailazi još od srednjeg vijeka, ali se referira i na sadašnjost jer se njeno objavljivanje poklapa s katastrofalnim povlačenjem zapadnih snaga iz Afganistana u kolovozu 2021., kada su stotine i tisuće afganistanskih fiksera ostavljene na milost talibanima.

Renato Baretić: Pričaj mi o njoj (Znanje, 2021.)
Roman o kaotičnoj hrvatskoj poratnoj zbilji 90-ih godina, kroz koji defiliraju ratni junaci, profiteri, okretni mafijaši i nesretne žrtve rata. Glavni lik je odvjetnik Tomo, suprug nestale ratne heroine, koji započne ljubavnu vezu s novinarkom Anitom. Tu je i njegova osmogodišnja kći i roditelji njegove nestale supruge Ivane. Neizvjesna Ivanina sudbina stalna je sjena što visi nad intimnom vezom Tome i Anite. Ovo djelo kombinacija je ljubavnog romana i trilera te društvenog romana, a autor se fokusirao na govorni jezik, pa svi govore u slengu.

Željko Sakić: Stella Polaris (Despot infinitus, 2018.)
U ovome krimiću autor vješto i britko analizira ovdašnju društvenu i političku zbilju, povezujući klasični zaplet s galerijom likova nordijske škole krimića. Ljeto u Rijeci inspektoru Viktoru Tončiniću donosi komplicirani slučaj serijskog ubojice. Krimić odlikuje intermedijalnost pa se čini kao da je riječ o filmskoj adaptaciji romana, što samo pojačava dojam izrazite dinamike i slikovitosti, koja će čitateljima pružiti još jednu dodatnu dimenziju ove društveno angažirane i uzbudljive priče. 
 
Mirta Jambrović: Kako psi komuniciraju? (Vlastita naklada, 2017.)
Kako psi komuniciraju” prvi je hrvatski priručnik kojemu je glavna tema pseća komunikacija. Autoričino dugogodišnje iskustvo i rad sa psima utkani su u svaku stranicu ovog priručnika korisnog svima koji imaju pse, ali i onima koji pse vole i koje psi zanimaju.
Osim foto-priča s pratećim tekstom i detaljnim opisima ponašanja pasa na tim fotografijama, ova raskošna knjiga ima i ilustracije osnovnih položaja tijela, edukativne stripove i brojne izdvojene fotografije različitih pasmina i mješanaca u međusobnoj interakciji, u gradu i na moru, na livadi i u stanu. Kroz tekst i fotografiju koji ga prate, “Kako psi komuniciraju” poučit će vas mnogim tajnama pseće komunikacije.
 
Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je (V. B. Z., 2018.)
Nakon tri zbirke pjesama, kojima se smjestio u sam vrh suvremene hrvatske poezije, Ivica Prtenjača napisao je roman u kojem demonstrira i jezično umijeće i lakoću pripovijedanja. Jedno portugalsko popodne u Zagrebu, jedna knjižara u kojoj rade dvije zanimljive žene, uvijek prazan stan u ulici Side Košutić, u kojem inače stanuje Angelina Jolie, mlada susjeda, srednjoškolka Emute, SMS poruke, dežuranje iza špijunke čine koordinate romana o mladom piscu u kojem se melankolija i usamljenost neprestano sukobe s prkosnim optimizmom i željom da se upozna drugo biće. Dobro i lijepo.


Ivan Šimić: Matijino stoljeće rata (Despot infinitus, 2023.)
Matijino stoljeće rata je pripovjedački i stilski nadmoćno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću koju nećete čitati, već gutati! Autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Knjiga je dirljiva priča o ženi Matiji koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih. Priča nas vodi preko Imotskog, Splita i Trsta do New Yorka, zatim nove kataklizme, od Hercegovine u Drugome svjetskom ratu do Sarajeva u posljednjem ratu iz devedesetih. 

Marjan Crnogaj, Vlado Radičević: Dražen - godine zmaja (UPI-2M plus, 2023.)
Iznimno je malo knjiga o Draženovom životnom i sportskom putu, prvo izdanje ove knjige objavljeno je 2015. godine i rasprodano odmah kao i englesko izdanje koje je polučilo veliki interes međunarodne čitalačke publike.
Obilje detalja i činjenica, sportskih osvrta, usporedbi svjetskih košarkaških velikana, zadovoljit će znatiželju svih, od sportskih znalaca do mlađih naraštaja koji tek upoznaju lik i djelo košarkaškog Mozarta. Njegova razmišljanja, rad na sebi, dvojbe u prijelomnim trenucima karijere, kao i male, svakodnevne crtice iz njegovog života otkrivaju njegov karakter, upornost i ustrajnost.



I. Buljan, V. Vurušić: Nogomet - povijest svjetskih nogometnih prvenstava (Školska knjiga, 2023.)U novom, proširenom izdanju knjige autor obrađuje sve utakmice svjetskih nogometnih prvenstava - od prvenstva održanog 1930. godine u Urugvaju do prvenstva održanog 2022. u Katru. Na jednome mjestu, uz više od 600 fotografija, čitatelj može saznati rezultate svih nogometnih utakmica odigranih na svjetskim nogometnim prvenstvima, imena igrača, trenera, sudaca i izbornika, vidjeti statistike i tablice učinaka te otkriti mnoge zanimljivosti o igračima, navijačima, sucima, rekordima, maskotama i stadionima na kojima su se održavale utakmice ove "najvažnije sporedne stvari na svijetu".

 Tomislav Dasović; Mladen Miletić: Cico, tak imam te rad (24 sata, 2023.)
Ovo je priča o nogometnom velikanu Zlatku Cici Kranjčaru, umjetniku s loptom i vrhunskom treneru, ali i o Cici čovjeku - suprugu, ocu, bratu, prijatelju, jednostavnom čovjeku iz naroda koji je zračio dobrotom i životnom radošću. Očaravajuća i nadahnjujuća priča koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
 
 
 
 
 
Jo Nesbø: Kuća noći (Fokus komunikacije, 2024.)
Jo Nesbø je norveški pisac i glazbenik. Najpoznatiji je po kriminalističkim romanima o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne nagrade i svjetsku slavu. Nakon što mu roditelji stradaju u požaru, četrnaestogodišnji Richard Elauved u zabačeno mjestašce po imenu Ballantyne. Richard brzo stječe status otpadnika, a kad nestane njegov prijatelj iz razreda, svi krivicu svale na njega, novog, gnjevnog učenika. Richardu nitko ne vjeruje da je Toma, pred njegovim očima, pojela - slušalica u telefonskoj govornici. Nitko, osim Karen, dražesne autsajderice koja nagovori Richarda da prati one tragove koji policiju ne zanimaju.

Hideo Yokoyama: Sedamnaest (Znanje, 2023.)
''Sedamnaest'' je duboko ganutljiv roman koji nas uvodi u svijet novinarstva, politike i ljudske prirode. Kroz oči iskusnog novinara Kazumase Yuukija, pratimo događaje koji su oblikovali živote njega i njegovih kolega tijekom sedam dana ispunjenih adrenalinom i emocionalnim uzburkanostima nakon zrakoplovne nesreće neviđenih razmjera. Hideo Yokoyama (1957.) najuspješniji je japanski književnik u novije vrijeme. Prije nego što se posvetio pisanju, bavio se istraživačkim novinarstvom. Svojim šestim romanom ''Slučaj 6-4'' (2012.) postao je svjetska književna zvijezda, samo u Japanu prodan je u više od milijun primjeraka, a autor je dobio mnoga međunarodna priznanja i nagrade. Osebujan piščev stil zrcali se u minucioznom psihološkom portretiranju likova, a takav pristup slijedi i u hit trileru ''Sedamnaest''.

Liz Moore: Rijeka svjetla i tame (Znanje, 2022.)
Ovdje je riječ o policijskom trileru par excellence, u kojem je grad Philadelphia jedan od likova (kao što je to Boston u romanu Mistična rijeka). No riječ je i o književnom djelu u kojem je pripovjedačica jaka žena s bogato opisanim osobnim životom. Liz Moore, američka spisateljica, karijeru je započela kao glazbenica nakon čega se posvetila pisanju knjiga. Nakon u nas još neprevedenih romana ''The Words of Every Song', ''Heft'' i ''The Unseen World'', Moore je objavila svoj četvrti roman, ''Rijeka svjetla i tame'', i njime postigla međunarodni uspjeh. Za svoje romane Liz Moore primila je više književnih nagrada, a između ostalog i Nagradu Rome.

 
Leile Slimani: Uspavanka (Fraktura, 2019.)
Mladi pariški bračni par Myriam i Paul odlučio je zaposliti dadilju koja bi brinula o njihovo dvoje djece nakon što se Myriam ipak odlučila posvetiti odvjetničkoj karijeri. Odabrali su pouzdanu, smirenu i učinkovitu Louise koja ubrzo postaje neophodan dodatak obitelji. No Myriam i Paul ne znaju ništa o stvarnoj Louise i njezinom životu, pa se tako velika prisnost nakon niza nesporazuma i manjih incidenata neminovno pretvori u tragediju. Roman nagrađen Goncourtovom nagradom 2016. godine progovara o problemima suvremenog majčinstva, ženama rastrganima između ambicija i obitelji, životu dadilja i njihovom položaju u obiteljima u kojima rade, te očaju i osamljenosti marginalaca bez obitelji i ikakvih čvrstih veza.
 
Patricia Highsmith: Stranci u vlaku (Petrine knjige, 2023.)
Arhitekt Guy Haines želi ostaviti svoju nevjernu suprugu Miriam i oženiti Anne, ženu koju voli. Na jednom će putovanju, slučajno, u vlaku upoznati bogataškog sina Charlesa Bruna ne prepoznajući u njemu psihopata i hohštaplera. Charles će mu predložiti da razmijene ubojstva: Guy će ubiti Charlesova oca, a Charles Guyjevu nevjernu ženu, pa ih nitko neće moći otkriti i dokazati motive za ta ubojstva. ''Stranci u vlaku'' prvi je roman slavne Patricije Highsmith objavljen 1950. godine koji je navijestio jednu veliku spisateljsku karijeru. Već iduće godine slavni je Alfred Hitchcock po ovome romanu snimio istoimeni film, jedan od najznačajnijih u njegovoj karijeri.
 
Sonia Purnell : Žena bez važnosti (Alfa, 2022.)
Knjiga britanske novinarke i autorice bestselera o špijunki Virginiji Hall, mladoj Amerikanki iz visokog društva, koja je u ljeto 1940. godine bila uključena u misiju u okupiranoj Francuskoj. Tamo je izgradila veliku špijunsku mrežu, a već sljedeće godine stigla je u pokrajinu Vichy s lažnim dokumentima, prikrivajući uz to i drvenu nogu. Ubacila se u Zapovjedništvo Vichyja, obučavala civile gerilskom ratovanju i spašavala tajne agente iz nacističkih logora, pa je 1942. godine postala najtraženija meta GESTAPO-a.
 
Lisa See: Ženski krug dame Tan (Stilus knjiga, 2024.)
U Kini je u XV. stoljeću na vlasti dinastija Ming. Tan Yunxian je djevojčica iz ugledne obitelji i od majke je već čula kako se od nje, kad odraste, očekuje da bude pokorna supruga i majka. Međutim, nakon majčine smrti, osmogodišnja Yunxian odlazi živjeti s djedom i bakom, od kojih će dobiti iznimno medicinsko obrazovanje. Upoznat će i Meiling, kćer lokalne primalje, i među njima će se razviti osebujno prijateljstvo. U to vrijeme liječnice su bile rijetkost, a muški liječnici nisu smjeli vidjeti bolesnu ženu. Yunxian će se svim silama boriti protiv okova koje joj nameće kultura i obitelj njezina muža, a napisat će i knjigu o medicini. Roman je inspiriran stvarnom životnom pričom.

Lisa Genova: Još uvijek Alice (Naklada Ljevak, 2018.)
U dirljivoj i potresnoj prozi čitatelj u ''Još uvijek Alice'' prati i odnos bivših supružnika koje bolest neočekivano ponovno spoji. Međusobne optužbe, ogorčenost, predbacivanja, kako bolest napreduje, pretvaraju se u katarzičan oprost sažet u nadahnutoj rečenici: "Kad nekome ne oprostiš, to je kao da popiješ bočicu otrova i onda očekuješ da ona druga osoba umre."

Lisa Genova: Svaka nota odsvirana (Naklada Ljevak, 2019.)
Autorica, doktorica neuroznanosti, znanja s tog područja vješto uklapa u svoje romane kao što je na hrvatski prevedeni roman ''Još uvijek Alice'' u kojem problematizira Alzheimerovu bolest. U hrvatskome izdanju nedavno je objavljena i nova autoričina knjiga u kojoj se bavi ALS-om, amiotrofičnom lateralnom sklerozom, teškom neurološkom paralizirajućom bolešću, kroz priču o poznatom pijanistu oboljelom od te opake bolesti od koje je bolovao i Stephen Hawking.


 
Sofija Andruhovič: Amadoca (Edicije Božičević, 2021.)
Unakažen do neprepoznatljivosti u jednom od žarišnih mjesta ukrajinskih sukoba, junak romana začudo preživljava, ali gubi pamćenje. Ne sjeća se ni svog imena, niti porijekla, kao ni voljenih osoba. Strpljenje i ljubav jedne žene učinit će ipak čuda - dotaknuti najdublje slojeve sjećanja i zaborava, tkajući iznova tapiseriju života. Naslov romana nadahnut je imenom negdašnjeg mitskog, najvećeg europskog jezera na prostoru današnje Ukrajine, koje je u jednom trenutku povijesti tajanstveno iščezlo, utapajući u svojim vodama memoriju vremena Drugoga svjetskog rata, staljinističke sovjetske represije, ali i sadašnjosti.

Nina de Gramont: Afera Christie (Stilus knjiga, 2022)
U prosincu 1926., nakon što je njezin suprug Archibald zatražio razvod, slavna spisateljica Agatha Christie nestala je iz svog obiteljskog doma. Jedanaest dana za njom su tragale tisuće policajaca i volontera, britanska javnost nagađala je o Agathinoj sudbini dok konačno nije pronađena u hotelu u Harrogateu. Ovaj tajanstveni i nikad objašnjeni nestanak okosnica je fikcionalne priče koju iznosi Nan O’Dea, ljubavnica Archibalda Christieja. Potresna priča Nan O’Dea svjedoči o ne tako davnim vremenima kad su mlade, nezaštićene djevojke bivale kažnjavane u trenucima kad im je pomoć bila najpotrebnija.

Vojislav Maksimović: Žene špijuni (Despot infinitus, 2024.)       
Angažiranost „slabijega spola” u špijunskim aktivnostima prema motivima može se razvrstati u tri velike skupine. U prvoj su bile žene „sumnjiva morala” s neskrivenom željom za novcem koji bi im omogućio lagodan i luksuzan život. Sve su one, bez obzira na motivaciju, iskazale odvažnost i izdržljivost, bile su dobro prekaljene za odolijevanje u svim situacijama, naučile su živjeti u sjeni vlastite prošlosti i pod lažnim imenom. Iako se radilo o osobama „slabijega spola” mnoštvo špijunki bilo bi kažnjeno smrtnom kaznom u slučaju otkrivanja provođenja špijunskih aktivnosti. Od XVII. stoljeća svjedočimo sve aktivnijem angažmanu žena u obavještajnom radu.


Susanna Leonard: Madame Curie i snaga jednog sna (Znanje, 2022.)
Još kao dijete Marie je maštala o tome da će jednoga dana pobjeći iz Poljske, koja je u ono vrijeme bila pod ruskom okupacijom. Dvadeset godina kasnije njezin se san ostvario. Ostavivši teško djetinjstvo iza sebe, sjela je u vlak za Pariz i upisala studij na Sorboni, slavnom pariškom sveučilištu. Njezine muke time nisu završile, jer za žene tada nije bilo mjesta u svijetu znanosti. No unatoč svim poteškoćama, Marie zna što želi. Posvetit će se istraživanju i živjeti novi život. Tada upoznaje fizičara Pierrea Curieja, svoju veliku ljubav i srodnu dušu. I uz njegovu pomoć i podršku postiže neslućene uspjehe. Nevjerojatno inspirativan roman o istraživačici, buntovnici, revolucionarki - jedinstvenoj ženi koja je promijenila svijet!

Antoine Compagnon: Jedno ljeto s Pascalom (TIM press, 2022.)
Nakon velikog uspjeha knjige "Jedno ljeto s Montaigneom", Antoine Compagnon poziva nas da ljeto provedemo s Blaiseom Pascalom, francuskim filozofom, matematičarom, izumiteljem i fizičarom. Cijelo stoljeće dijeli Montaignea i Pascala, tu dvojicu intelektualaca, osnivača modernosti i utemeljitelja slobodne misli, ali su im razmišljanja o mnogo čemu slična. Compagnon u svakom poglavlju ove knjige analizira život i djelo genijalnoga Pascala, traži smisao njegovih eliptičnih misli i nagovara nas na otkrivanje pisca čuda i milosti čije nam spoznaje pomažu da bolje upoznamo sami sebe.

Gabriel Garcia Marquez: Vidimo se u kolovozu (V.B.Z., 2024.)
Ana Magdalena Bach, sredovječna žena u braku s dvoje odrasle djece i mužem kojeg voli, svake godine u kolovozu odlazi na jedan karipski otok kako bi posjetila grob svoje majke. Igrom slučaja dogodi joj se poznanstvo s privlačnim muškarcem s kojim provede noć. Taj doživljaj je u potpunosti mijenja. Od tada svake naredne godine ona pronalazi ljubavnike i doživljava pomak svojih osobnih granica. Vremenom joj brak zapada u krizu. Posljednji roman velikog nobelovca, prvi puta objavljen posthumno, u suprotnosti sa željom samog autora.


Anthony Bourdain: Put oko svijeta: sasvim drugačiji vodič ( Fokus komunikacije, 2024.)
Svjetski poznati kuhar Anthony Bourdain proputovao je čitav svijet, a ovu knjigu sastavila je njegova suradnica Laurie Woolever na temelju razgovora koje je vodila s Bourdainom nekoliko mjeseci prije njegove tragične smrti 2018. godine. Ova netipična kombinacija kulinarskoga vodiča i putopisa sastoji se od kratkih poglavlja posvećenih Bourdainovim putovanjima u 43 države svijeta poredanih abecednim redoslijedom, a među posjećenim zemljama je i Hrvatska.

Sandra Veić Sukreški: Hamlet s kuhačom: recepti i priče iz knjiga ili Što se jede, kuha i peče u književnosti? (Čitaj knjigu, 2024.)
Jedinstveni naslov, kako kod nas, tako i u svijetu jer gotovo da nema ovako dobrog spoja pripovijedanja i kulinarstva. Hrana nas svojim mirisima i okusima često podsjeti na lijepe, važne i sretne trenutke u našim životima. Opsežna knjiga koja donosi odgovore na pitanja što jedu i što kuhaju junaci u klasičnim, poznatim ili popularnim knjigama. Brojne recepte za juhe, glavna jela, dodatke jelima, umake, salate, tijesta, marmelade, džemove, deserte i sitne kolače prate kratke priče o velikim knjigama i poznatim piscima. Knjiga je namijenjena svima koji uživaju u čitanju i hrani. Raskošno izdanje s ilustracijama u boji.
 
Sacha Bachim: Terapija nadohvat ruke (Sonatina, 2024.)
Psihologija je tema koja zanima mnoge od nas, bez obzira na to jesmo li studenti, stručnjaci, roditelji ili jednostavno osobe znatiželjna duha. Ovo je knjiga koja će Vam pomoći da istražite svoje osjećaje i razumijete ih, ojačate samopouzdanje i samopoštovanje, poboljšate sposobnosti opuštanja, ublažite stres i napetost te naučite kontrolirati emocije i mirno reagirati u stresnim situacijama. Čak i kad pomislite da ste se možda izgubili tijekom životnog putovanja, ova knjiga pružit će vam potporu i ohrabrenje, pokazujući Vam kako odrediti cilj i pronaći motivaciju za nastavak puta.

Mustafa Suleyman s Michaelom Bhaskarom: Nadolazeći val: umjetna inteligencija, moć i najveća dilema dvadeset prvog stoljeća (Egmont, 2024.)
Kao suosnivač pionirske tvrtke za umjetnu inteligenciju DeepMind, Mustafa Suleyman našao se u središtu ove revolucije. Nadolazeće desetljeće, tvrdi on, bit će definirano ovim valom snažnih novih tehnologija koje se brzo šire. Ova revolucionarna knjiga vrhunskog poznavatelja umjetne inteligencije postavlja problem obuzdavanja - zadatak održavanja kontrole nad moćnim tehnologijama - kao ključni izazov našeg doba.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (Vorto Palabra, 2023.)
Glavni junak ovog klasika znanstveno-fantastične književnosti je Guy Montag, „vatrogasac“ iz posebne postrojbe spaljivača. Posao mu je pronalaženje građana koji su počinili „zločin čitanja“ i javno spaljivanje knjiga koje su zabranjene jer potiču ljude na razmišljanje i čine ih nesretnima. Građani se informiraju i educiraju isključivo putem ogromnih kućnih ekrana na kojima se emitiraju besmislene interaktivne serije, a vlasti ih koriste kako bi upravljali društvom. Iskusni Montag godinama spaljuje knjige, no jednog dana nehotice pročita par rečenica iz knjige koju je trebao spaliti. Bradburyjev roman napisan je još 1953. godine pa je iz konteksta današnjice njegova vizija budućnosti prikazana gotovo proročanski. 

J. Krause i T. Trappe: Putovanje naših gena : priča o nama i našim precima (Mozaik knjiga, 2022.)
Autorski dvojac, znanstvenik i novinar, u ovoj knjizi s jedne strane, upoznaju čitatelje s arheogenetikom, disciplinom koja se koristi metodama poteklima iz medicine kako bi odgonetnula daleku ljudsku povijest, a s druge, približava neka njezina otkrića koja su bitno promijenila shvaćanje povijesti Europe, od prije kojih 8000 godina pa do danas. Riječ je o naseljavanju Europe: „ljudi koji su se naselili u Europi izgledali su drukčije od onih koje su potisnuli - bila je to zamjena stanovništva”. Arheogenetika pokazuje da „ne postoje ljudi 'čistih' europskih korijena i da zacijelo nisu ni postojali. Svi mi imamo nekakvu migracijsku pozadinu, a o njoj nam govore naši geni”, ističu autori.

Jordan B. Peterson: Mape značenja - arhitektura vjerovanja (Verbum, 2022.)         
Kanadski profesor i klinički psiholog Jordan Peterson, petnaest godina je promišljao i istraživao kako su ljudi iz različitih kultura i epoha stvarali mitove i priče sa sličnim strukturama. U ovoj knjizi autor spaja neuropsihologiju i kognitivnu znanost, te frojdovski i jungovski pristup mitologiji i narativu, u kojoj utvrđuje postojanje empirijske veze između onoga što nam tehnološki sofisticirana neuroznanost govori o mozgu i ponašanju i onoga što rituali, mitovi i religijske priče pripovijedaju.

Anthony De Mello: Ponovno otkrivanje života (Stilus knjiga, 2024.)
Jedan od najdarovitijih duhovnih učitelja dvadesetog stoljeća, Anthony de Mello, diljem svijeta je poznat po svojim knjigama, meditacijskim seminarima, terapijama i tečajevima koje je vodio do svoje prerane smrti 1987. godine. Poput njegove ranije knjige (''Buđenje svijesti''), i ova nevelika knjiga nabijena je praktičnim savjetima koji su kao samopomoć pomogli već milijunima da žive sretnijim životom. "Ponovno otkrivanje života" je dosad neobjavljeni transkript jednog od njegovih predavanja .

Alan Čaplar: Planinarski vodič po Hrvatskoj : 700 opisanih putova, 320 QR kodova, 1300 fotografija, 75 zemljovida (Mozaik knjiga, 2022.)
 Autor, hrvatski publicist i strastveni planinar, u ovom najnovijem izdanju vodiča detaljno opisuje najzanimljivije planinarske i izletničke puteve u Hrvatskoj. Osim opisa puteva, vodič sadrži pregledne zemljovide, atraktivne fotografije i QR kodove koji povezuju na stranice Hrvatskog planinarskog saveza s pouzdanim i najnovijim podacima o najatraktivnijim hrvatskim vrhovima i svim planinarskim kućama u Hrvatskoj. Namijenjen je i u potpunosti odgovara kako planinarima tako i povremenim izletnicima.
 
 

Stranica