Predstavnici Veleposlanstva Republike Turske posjetili Policijsku akademiju

Rezimirana uspješna i kontinuirana dosadašnja suradnja u području obrazovanja 

Predstavnici Veleposlanstva Republike Turske 16. listopada 2024. godine posjetili su Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“. Izaslanstvo su predvodili Fuat Korkmaz, ravnatelj Turskog kulturnog centra pri Veleposlanstvu, te İrfan Cirit, savjetnik za sigurnost. U pratnji su bili Fatih Erkin Mahdum, koordinator za obrazovanje Turskog kulturnog centra, tajnica centra Helena Jendričko te nastavnica turskog jezika Andrea Reljac.

Tijekom sastanka Nikola Slamek, voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, ukratko je rezimirao dosadašnju suradnju, koja je započela i kontinuirano traje od 2019. godine, kad su tadašnji ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović potpisali Memorandum o suradnji u području obrazovanja.

U sklopu te suradnje, tijekom 2021. godine održano je više zajedničkih obuka s Turskom nacionalnom policijskom akademijom (TNPA). Jednako su tako turski policijski službenici sudjelovali u međunarodnim obukama koje je organizirala Policijska akademija, dok je policijski službenik MUP-a RH sudjelovao u obuci na temu istraživanja kriminaliteta droga u TNPA-i u Ankari. Takvu razmjenu iskustava turska bi strana svakako željela nastaviti, napomenuo je savjetnik za sigurnost Cirit, dodavši kako bi voljeli da hrvatskih polaznika na obukama u organizaciji TNPA-e bude što više.

Drugi važan dio suradnje vezan je za održavanje tečajeva turskog jezika za policijske službenike, koji se kontinuirano provode od 2021. godine na Policijskoj akademiji, a od 2022. i u online formatu, za polaznike iz drugih dijelova Hrvatske. Trenutno je aktivno pet grupa polaznika, jedna uživo i dvije online na razini A1 te jedna uživo i jedna online na razini A2.

U online formatu Turski kulturni centar od prošle je godine osigurao hrvatske predavače kako bi polaznicima što više olakšao početno učenje, rekao je ravnatelj Korkmaz. Naglasio je da su povratne informacije koje dobivaju od polaznika postojećih tečajeva vrlo pozitivne, te se takva kombinacija učenja uz izvorne govornike i hrvatske predavače pokazala odličnom. Turski kulturni centar spreman je stoga od siječnja 2025. godine otvoriti nove grupe, i online i na Policijskoj akademiji, za sve ostale zainteresirane zaposlenike Ministarstva unutarnjih poslova.

Stranica