Potpisan novi Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja

Suradnja dviju institucija za policijsko obrazovanje time je dobila novi zamašnjak nakon pandemije i dogovoreni su planovi za buduće zajedničke projekte

Izaslanstvo Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, koje su činili načelnik Josip Ćelić, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec te voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž, od 10. do 12. svibnja boravilo je u posjetu mađarskom Centru za policijsko obrazovanje, Odjelu za obuku ophodnji Szeged.

U sklopu posjeta načelnik Ćelić i ravnatelj Centra Sandor Bak potpisali su novi Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja, nastavivši tako suradnju koja je započela 2019. godine.

Dosadašnja suradnja uključuje, među ostalim, projekt trilateralne razmjene polaznika, u sklopu kojeg su polaznici i nastavnici iz Odjela za obuku ophodnji Szeged te Policijske škole Slupsk boravili pet dana na Policijskoj akademiji i zajedno sa svojim hrvatskim kolegama usavršavali vještine policijske taktike i postupanja u slučajevima nasilja u obitelji.

Načelnik Ćelić nakon potpisivanja novog Memoranduma o suglasnosti rekao je kako je čvrsto uvjeren da taj dokument neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, već da će stvarno ojačati našu suradnju, koja je ometena tijekom pandemije. Ravnatelj Bak dodao je da planovi već postoje te da u listopadu planiraju pozvati kadete iz naše i poljske akademije na tjedan dana programa u Szeged, kao nastavak uspješne prošlogodišnje razmjene.

Također je pohvalio ideju Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa iz Zagreba za organizacijom regionalnog sastanka voditelja centara za obuku službenih pasa.

U sklopu posjeta, hrvatskom izaslanstvu predstavljeni su novi ustroj sustava obrazovanja u Mađarskoj, objekti koje posjeduju i oblici obrazovanja koje provode, uključujući načine privlačenja novih kadeta.

Među ostalim je pojašnjena i specifičnost mađarskog sustava, koji osobama starijim od 18 godina s minimalno završenom osnovnom školom omogućuje zaposlenje na određeno vrijeme od tri godine, s mogućnošću produženja na još tri godine, u ophodnjama na zaštiti državne granice.

U popodnevnom dijelu programa izaslanstvo je također imalo priliku obići fizičku prepreku na mađarsko-srpskoj granici, kao i Zapovjedni centar u Morahalmu, gdje se pomoću monitora te običnih i termalnih kamera nadzire granica.

Pisane vijesti