Posjet delegacije mađarskog Odjela za obuku vodiča službenih pasa i kontrolu životinja

Predstavnici mađarskog Odjela za obuku vodiča službenih pasa i kontrolu životinja iz Dunakeszi provodili su zajedničke trening vježbe sa službenim psima iz Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“

U razdoblju od 01. do 04. lipnja 2024. godine, u okviru dosadašnje bilateralne suradnje i posjeta, poradi uspostavljanja dugoročne suradnje vezane za razmjenu iskustava u školovanju instruktora i službenih pasa, održan je službeni posjet predstavnika mađarskog Odjela za obuku vodiča službenih pasa i kontrolu životinja iz Dunakeszi, Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.
 
Cilj posjeta bio je upoznavanje s linijama rada službenih pasa hrvatske policije te provedba zajedničkih trening vježbi sa službenim psima s ciljem usavršavanja načina rada i metoda obuke vodiča i instruktora. Mađarsku delegaciju sačinjavali su voditelj Odjela László Morva, policijska službenica za međunarodnu suradnju Dorottya Szabó te instruktori Odjela Veronika Jánosi Csaba Gránicz i Zsolt Madarász zajedno sa svojim službenim psima.
 
Prvog dana posjete goste su dočekali voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž i pomoćnik voditelja Centra Ivan Križić, koji su organizirali obilazak i prezentaciju rada Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa kao i upoznavanje s linijama rada.
 
Drugog dana posjete održano je predavanje i upoznavanje sa službenim psima specifične linije rada praćenja ljudskog traga, tzv. mantrailing. Naime, radi se o liniji rada traganja za osobama u urbanim sredinama koje je prezentirao mađarski instruktor Csaba Gránicz, a na kojem su osim predstavnika Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa aktivno sudjelovali i vodiči službenih pasa za praćenje ljudskog traga iz interventnih jedinica policijskih uprava.
 
Nakon održanog teorijskog dijela predavanja izvršene su pokazne vježbe sa psima za praćenje ljudskog traga interventne policije te mantrail psima mađarskih kolega koji se koriste prilikom traganja za osobama. Rad službenih mantrail pasa prikazan je sa rijetkom pasminom naziva American Black And Ten Coonhhound (Američki crno-smeđi rakunski gonič) koja se odlikuje specifičnim karakteristikama te iznimnim sposobnostima i izrazito jakim nagonom za traganjem.
 
Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ nedavno je iz donacije nabavila prva takva dva mlada psa starosti sedam mjeseci za potrebe školovanja u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Tijekom izvođenja zajedničkih trening vježbi mađarski instruktori podijelili su svoja iskustva u radu sa takvim psima te hrvatskim instruktorima dali upute o ispravnom i kvalitetnom načinu rada s navedenom pasminom.
 
Mađarski instruktori iskazali su zadovoljstvo prikazanim stanjem do sada odrađene pripremne faze školovanja navedenih pasa. Osim trening vježbi sa psima za praćenje ljudskog traga održane su i vježbe sa psima napadačke namjene te je organizirano sudjelovanje na redovnom godišnjoj provjeri (licenciranju) vodiča i psa napadačke namjene.
 
Održana je i prezentacija rada hrvatskih pasa za kriminalistička istraživanja (detekciju bioloških tragova humane krvi i sperme te oružja i čahura) nakon kojih su održane stručne rasprave i razmjena iskustava. Također, održani su i organizirani posjeti Zračnoj luci „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, Postaji aerodromske policije Pleso i Protueksplozijskoj službi kojom prilikom su gosti upoznati sa organizacijom i radom službe i praktičnim radom službenih pasa za detekciju eksploziva.
 
Nakon službenog dijela programa policijski službenici Centra organizirali su zajedničko druženje, obilazak Muzeja policije te razgledavanje centra grada u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba.
 
Posljednjeg dana posjeta, delegaciju je ugostio i načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, zajedno sa svojom zamjenicom Mirjanom Abramović. Tijekom zajedničkog razgovora voditelj mađarskog Odjela László Morva zahvalio se načelniku Ćeliću na izrazitom gostoprimstvu u prostoru Policijske akademije, pohvalio rad Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa te izrazio želju za daljnjim nastavkom suradnje, razmjene iskustava i znanja po liniji rada službenih pasa
 
Voditelj Morva iskoristio je priliku te zatražio od načelnika Ćelića da Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ podrži rad KYNOPOL-a (međunarodne mreže stručnjaka u radu sa službenim psima) te da se zajedno s mađarskom Policijskom akademijom i Odjelom za obuku vodiča službenih pasa i kontrolu životinja aktivno uključi u organizaciju daljnjih međunarodnih aktivnosti vezano za obuke vodiča i službenih pasa.
 
Načelnik Ćelić izrazio je zadovoljstvo posjetom mađarskih kolege, zahvalio na toplim riječima te ujedno istaknuo dosadašnju dobru suradnju s mađarskom Policijskom akademijom u Szegedu i izrazio spremnost za nove oblike buduće suradnje.
 
Nakon završetka posjeta načelnik Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, uručili su prigodne poklone gostima iz Mađarske, kojom prilikom su od delegacije mađarskog Odjela pozvani u Mađarsku.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti