Policijski službenici za mladež uspješno su dovršili svoju specijalizaciju

Dana 16. prosinca 2022. godine, 19 polaznika Specijalističkog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, uspješno je, po polaganju završnih ispita četiri pojedinačna modula, dovršilo ovaj iznimno opsežan i dugotrajan Tečaj.

Riječ je o Tečaju čiji cilj je stručno specijalističko osposobljavanje policijskih službenika kriminalističke policije za samostalno postupanje u prevenciji i suzbijanju maloljetničke delinkvencije, u predmetima kaznenopravne zaštite djece te nasilju u obitelji. 

Tečaj je strukturiran provedbom teoretskih predavanja i praktičnih vježbi u sveukupnom trajanju od 250 nastavnih sati, dok je sadržaj podijeljen na nastavne module: Maloljetnička delinkvencija, Kaznenopravna zaštita djece, Obavljanje istražnog intervjua s djetetom žrtvom kaznenog djela i Nasilje u obitelji.
 
Kako bi polaznicima Tečaja omogućili što kvalitetniji pristup informacijama te potakli međuresornu suradnju koja je nužna u njihovom radu, osim predavača iz Ministarstva unutarnjih poslova (od razine kabineta ministra, do policijskih uprava) u realizaciji nastave sudjelovali su predavači iz drugih institucija i organizacija civilnog društva i to: Ministarstvo pravosuđa i uprave, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Visoki prekršajni sud, Županijski sud u Velikoj Gorici, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Ženska soba, B.a.B.e., Dom Duga Zagreb, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, I. gimnazija Zagreb i Hrabri telefon.

Dovršetkom Tečaja te položenim završnim ispitima, polaznici su stekli kompetencije policijskog službenika za mladež, odnosno osposobljeni su za: 

        -        samostalno poduzimanje izvida kaznenih djela i prekršaja u predmetima maloljetničke delinkvencije, kaznenopravne zaštite djece te nasilja u obitelji, 
        -        prikupljanje obavijesti od djece žrtava kaznenih djela i prekršaja iz domene kaznenopravne zaštite,
        -        prikupljanje obavijesti od žrtava kaznenih djela i prekršaja iz domene nasilja počinjenog prema bliskim osobama,
        -        prikupljanje obavijesti o osobnim i obiteljskim prilikama maloljetnih  počinitelja kaznenih djela,
        -        provođenje dokaznih radnji, naloženih od strane državnog odvjetnika, u svojstvu policijskog istražitelja,
        -        ostvarivanje suradnje sa svim nadležnim tijelima iz navedenih područja i sudjelovanje u međuresornim aktivnostima u skladu sa važećim protokolima i programima Vlade RH,
        -        poduzimanje preventivnih aktivnosti u cilju suzbijanja maloljetničke delinkvencije i nasilja u obitelji,
        -        vođenje evidencija propisanih zakonima i drugim podzakonskim aktima, 
        -        imati ovlast supotpisa prijavnog materijala iz navedenih područja, a time i preuzimanje odgovornosti za zakonito poduzimanje mjera i radnji.

Na uspješno položenom završnom ispitu polaznicima je čestitala voditeljica Odjela za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, Anita Matijević; voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno obučne centre Valbandon i Dramalj, Ilija Jakić te voditeljica Tečaja, Sanja Mladenić.

 

Stranica