Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ lider u provedbi Frontexovih obuka

Frontexove godišnje obuke stalnih snaga kategorije 1 ove se godine provode isključivo u Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“, 2. lipnja 2023. godine završila je deseta ovogodišnja iteracija obuke stalnih snaga kategorije 1 Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), pod nazivom „Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1“.

Sve spomenute obuke tijekom 2023. godine organizirane su i provedene u Republici Hrvatskoj, a završila su ih ukupno 372 službenika Frontexa. Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ odabrana je za organizatora ovih međunarodnih obuka jer je dokazala da raspolaže kompetentnim nastavnim osobljem s visokim stupnjem profesionalnosti i kapacitetom za provođenje obuka i testiranja prema najvišim standardima struke. Ove godine još će barem pet godišnjih obuka biti organizirano i provedeno u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o godišnjem usavršavanju i testiranju pripadnika stalnih snaga kategorije 1. Tijekom obuke polaznicima se testira tjelesna spremnost, vještine rukovanja vatrenim oružjem, taktika uporabe sredstava prisile, pregled osoba, vozila i prostorija te pružanje prve pomoći. Posljednji dan provodi se vrednovanje kroz simulacijske vježbe, u kojima polaznici demonstriraju primjenu znanja i vještina u realnim situacijama.

Frontex financijski podupire organizaciju i provođenje ovakvih obuka, te je Policijska akademija zahvaljujući ovom projektu bitno unaprijedila uvjete obrazovanja policijskih službenika MUP-a i službenika Frontexa. U sklopu spomenutih unapređenja, zanovljena je informatička oprema u e-učionici Policijske akademije te su uvedeni sustavi online rezervacije učionica, postavljene su pametne klupe i solarna rasvjeta, a znatna sredstva uložena su i u opremanje sportskih objekata.

Tako su opremljene teretane u Spačvi i na Policijskoj akademiji te vanjsko vježbalište na Policijskoj akademiji. Jednako tako, nabavljen je uređaj za dresuru i testiranje službenih pasa.

Pisane vijesti