Polaznici Policijske škole sudjelovali u Frontexovoj vježbi

Tema vježbe bila je nadzor i zaštita vanjske granice Europske unije

U Valbandonu je u tijeku obuka European Border and Coast Guard Team – Land Border Surveillance Officer Training za policijske službenike zemalja članica Europske unije, koja se provodi u organizaciji Policijske akademije i Frontexa (Europske agencije za graničnu i obalnu stražu).

S ciljem jačanja znanja i stjecanja novih vještina i kompetencija koje će primjenjivati i u svojoj budućoj karijeri policajca, svoj su doprinos uspješnoj provedbi ove Frontexove obuke dali i polaznici Policijske škole „Josip Jović“. Osam polaznika uz potporu predstavnika Policijske škole, nastavnika Mladena Novosela, tijekom dvodnevnog sudjelovanja na obuci u Valbandonu imalo je prilike vidjeti koliko je važna praktična, terenska obuka.

Polaznici su sudjelovali u provedbi praktičnih scenarija za vježbe, koje su pripremljene kao realni, mogući slučajevi. Riječ je o obuci granične policije vezanoj za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja s tražiteljima azila i ranjivim skupinama te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar zemalja članica Europske unije.

Ova Frontexova obuka provodi se uz nadzor Frontexovih trenera i predavača na nacionalnoj i međunarodnoj razini s ciljem uvida u način i provedbu zaštite državne granice, patroliranje i provedbu zadaća u službenim vozilima i drugim načinima transporta, opservaciju terena, specifičnu kontrolu i nadzor, zasjede, komunikaciju, razumijevanje ideje interoperabilnosti policijskih službenika… Pritom se dobiva konkretan uvid u postupke u zemljama sudionicama vezane za pregled osobe ili vozila, svijest o specifičnim situacijama u raznim vrstama vozila ili okolnosti i tehnike pregleda.

Na kraju su polaznicima Policijske škole „Josip Jović“, uime Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, za njihov doprinos u provedbi dvodnevnog dijela obuke posebno zahvalili Aleksander Raketski, Frontexov trener i međunarodni stručnjak na razini Europske unije za područje granične policije, i Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju.

Posebnu je zahvalu primio Marko Arambašić jer je zbog odličnog poznavanja engleskog jezika sudjelovao i u samoj provedbi obuke s policijskim službenicima iz Njemačke, Estonije, Poljske, Mađarske, Grčke, Francuske i Italije.

Stranica