Održana prva aktivnost hrvatskog predsjedanja Salzburg forumom

Slika topvijesti/2016/veljaca/karta_sf.jpg

Salzburškim forumom Hrvatska predsjeda od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, nakon čega šestomjesečno predsjedanje preuzima Češka. Salzburški forum utemeljen je 2000.

Foto: Salzburg forum

Na zagrebačkoj Policijskoj akademiji krajem prošlog tjedna, 17. i 18. veljače, održana je prva aktivnost tijekom hrvatskog predsjedanja Salzburg forumom koje je započelo 1. siječnja ove godine. Na prvom sastanku raspravljalo se o aktualnoj temi jačanja suradnje pri suzbijanju nezakonitih migracija, provedbi graničnih kontrola i pitanjima azila.

Radionicom podijeljenom u dva radna panela moderirali su eksperti Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Uprave za uprave i inspekcijske poslove.  Na forumu su osim hrvatskih predstavnika, sudjelovali i stručnjaci iz Mađarske, Češke, Austrije, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Kroz izlaganja i prezentacije sudionici su izmijenili iskustva u proteklom razdoblju te aktualnim izazovima s kojima se njihove zemlje susreću, s posebnim osvrtom na migracijsku krizu.

Izlaganja i rasprave su se odnosile na tri glavna područja: migracijsku krizu i državnu graničnu kontrolu, zlouporabe sistema pružanja azila i pitanja vezana uz dobrovoljni i prisilni povratak. Razmjena iskustava i informacija ojačala je temelje suradnje između država sudionica i ostavila prostor za njeno unaprjeđivanje te otklanjanje trenutnih poteškoća.

Zemlje članice Salzburškog foruma čini devet članica EU-a iz Srednje i Jugoistočne Europe: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Salzburškim forumom Hrvatska predsjeda od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, nakon čega šestomjesečno predsjedanje preuzima Češka. Salzburški forum utemeljen je 2000. godine na inicijativu Republike Austrije, a predstavlja platformu za multilateralni dijalog i suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost.



Stranica