Održan specijalistički tečaja za upravljanje bespilotnom letjelicom (fixed-wing) „Delair“ DT26E

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Upravom za granicu organizirala je specijalistički tečaj za šest policijskih službenika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice

U vremenskom periodu od 9. do 14. lipnja 2024. godine u smještajno-obučnom centru granične policije Spačva na području PU vukovarsko-srijemske, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Upravom za granicu organizirala je specijalistički tečaj za šest policijskih službenika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice s ciljem osposobljavanja i dobivanja kompetencija za sigurno i učinkovito rukovanje bespilotnom letjelicom „Delair“ DT26E.
 
Nastavni plan specijalističkog tečaja podijeljen je u deset tematskih cjelina: osnove letenja i opće informacije o bespilotnim letjelicama, ljudski čimbenici u bespilotnom zrakoplovstvu, osnove meteorologije, navigacija bespilotne letjelice, analiza rizika u radu s bespilotnim letjelicama, senzori bespilotnih letjelica, komunikacijski link i uređaj za lansiranje, bespilotna letjelica - poznavanje sustava, računalni simulacijski let, planiranje i priprema leta, uključujući praktičnu nastavu letenja i taktiku pretrage terena iz zraka.
 
Nakon održavanja teorijskog i praktičnog dijela za polaznike tečaja proveden je završni ispit, dok su nastavne cjeline isključivo bile usmjerene na specifičnosti u radu s bespilotnom letjelicom „Delair“ DT26E kao i njezine uporabe u nadzoru granice iz zraka.
 
Praktični dio tečaja održan je na području PU vukovarsko-srijemske gdje su polaznici primijenili stečena znanja, te uz nazočnost predavača obavili samostalni let s bespilotnom letjelicom koristeći opremu za nadzor u cilju uočavanja nezakonitih prelaska državne granice Republike Hratske, odnosno vanjske granice Europske Unije.
 
Predavači Angel Fiuri i Marko Đulić su certificirani i dugogodišnji korisnici bespilotnog sustava Delair DT26E iz Mobilne jedinica za provedbu nadzora državne granice.

Uprava za granicu dobila je šest novih korisnika bespilotne letjelice Delair DT26E čime će značajno povećati operativne sposobnosti granične policije Republike Hrvatske u obavljanju zadaća nadzora državne granice sustavima iz zraka.

Pisane vijesti