Održan razvojni sastanak u sjedištu Frontexa

Slika /02_vijesti/2024/frontex copy.jpg

Hrvatski predstavnici sudjelovali u reviziji programa obuke za Frontexove stalne snage kategorije 1

Od 13. do 17. svibnja 2024. u sjedištu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Varšavi predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ sudjelovali su na razvojnom sastanku tijekom kojeg su revidirani program i nastavni materijali za obuku Frontexovih stalnih snaga kategorije 1.

Hrvatski predstavnici - zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te službenici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Aleksandar Čubrilo, Krešimir Kaniža i Ksenija Vujčić - bili su uključeni u reviziju materijala Modula 5, koji se odnosi na zaštitu državne granice. Uz njih, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Rumunjske, Italije, Slovačke i Danske.

U sklopu revizije, djelomično je izmijenjen broj sati za pojedine teme, revidirane su i dorađene PowerPoint prezentacije te pitanja u Frontexovoj Virtualnoj auli koja polaznicima obuke služe za samoprocjenu usvojenosti sadržaja. Jednako tako razmotrene su nove mogućnosti u izradi interaktivnog nastavnog materijala za Virtualnu aulu, kao što su rječnik ključnih pojmova te upotreba memorijskih kartica u sklopu ponavljanja.

Tijekom istog tjedna, 14. svibnja 2024., održan je i sastanak predstavnika Frontexovih partnerskih akademija, na kojem su ispred MUP-a, Policijske akademije sudjelovali zamjenica Abramović te Željko Obrovac iz Uprave za granicu.

Na sastanku su predstavnici Frontexa predstavili ostvarene rezultate, kao i smjernice za daljnji razvoj međunarodnih obuka. No sastanak je također bio prigoda za učvršćivanje i širenje mreže institucija za obrazovanje granične policije. Predstavnici Frontexovih partnerskih akademija bili su u prigodi razmijeniti iskustva i razmotriti smjerove moguće buduće suradnje.

Pisane vijesti