Održan bilateralni susret policijskih službenika hrvatskog i slovenskog tima (CEPOL)

Slika topvijesti/2016/veljaca/foto-pa.jpg

U Policijskoj akademiji održan je prvi bilateralni susret policijskih službenika hrvatskog i slovenskog tima Agencije Europske unije za osposobljavanje u podruju izvršavanja zakonodavstva (CEPOL).

Foto: MUP

U Policijskoj akademiji je jučer, 17. veljače, održan prvi bilateralni susret policijskih službenika hrvatskog i slovenskog tima Agencije Europske unije za osposobljavanje u podruju izvršavanja zakonodavstva (CEPOL). Slovenski kolege, predstavnici Policijske akademije i CEPOL tima, Damjan Žagar, Egidij Glavič i Aleksandar Mali, upoznali su se s ustrojstvom i djelokrugom rada Policijske akademije i programima policijskog obrazovanja. Tijekom sastanka raspravljalo se o mogućnostima funkcioniranja CEPOL timova, odnosno nacionalnih jedinica unutar policijskih sustava, o dosadašnjim iskustvima pri provođenju rezidencijalnih aktivnosti, programu razmjene policijskih službenika kroz program EXPRO, kao i o mogućnostima daljnje bilateralne suradnje na razini CEPOL-a i Policijskih akademija.

CEPOL je sukladno novoj Uredbi koja je stupila na snagu u prosincu 2015. godine, postao agencija EU za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva država članica. Pojam „službenika za izvršavanje zakonodavstva“ odnosi se na osoblje policije, carine i drugih relevantnih službi odgovornih za sprečavanje i borbu protiv teških kaznenih djela koja utječu da dvije ili više država članica, terorizma i oblika kriminala koji utječu na zajedničke interese obuhvaćene politikom Unije ili upravljanje kriznim situacijama i javni red, a posebno za međunarodnu policijsku djelatnost na velikim događajima.

CEPOL naročito podupire države članice u pružanju osposobljavanja kako bi se podigla razina osviještenosti i znanja o provedbi i uporabi međunarodnih instrumenata i instrumenata Unije o suradnji u području izvršavanja zakonodavstva, tijelima Unije, osobito Europolu, Eorojustu i Frontexu, njihovom funkcioniranju i ulozi, kao i policijskim i pravosudnim aspektima suradnje u području izvršavanja zakonodavstva i praktičnom znanju o pristupu kanalima za razmjenu informacija. CEPOL provodi tečajeve, seminare, konferencije, webinare i druge inovativne i napredne aktivnosti osposobljavanja, razvija zajedničke kurikulume za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva u vezi sa specifičnim temama s dimenzijom Unije, provodi module osposobljavanja koji su potrebni određenoj ciljanoj skupini i usmjereni su na specifično tematsko područje. Hrvatski policijski službenici aktivno participiraju u svim CEPOL-ovim  aktivnostima, ne samo kao sudionici, već i kao organizatori rezidencijalnih aktivnosti te stručnjaci za određene policijske teme. Hrvatski CEPOL tim čine službenici Policijske akademije i Ureda Glavnog ravnatelja policije: Danijela Petković, Ksenija Butorac, Nikola Protrka, Damir Maračić, Valerija Bencerić, Zorica Laušić i Tomislav Gulan. Načelnik policijske akademije Želimir Radmilović predstavnik je RH s pravom glasa u Upravnom odboru CEPOL-a.



Stranica