NAJAVA: Medijska pismenost za policiju: Kako prepoznati lažne vijesti?

Slika /02_vijesti/2022/4 mjesec/dmp.jpg

Saznajte što su to lažne vijesti i dezinformacije te kako ih prepoznati u medijima i na internetu. Uključite se online u Dane medijske pismenosti

U utorak, 3. svibnja 2022. godine u 11.35 sati Visoka policijska škola organizira hibridno predavanje „Medijska pismenost za policiju: Kako prepoznati lažne vijesti?“ u sklopu 5. Dana medijske pismenosti. Riječ je o projektu Agencije za elektroničke medije i Uredu UNICEF-a za Hrvatsku koje se ove godine održavaju od 2. do 8. svibnja.

Predavanje će se za studente i zaposlenike Policijske akademije održati u E-učionici Policijske akademije (III. paviljon, IV. kat, soba 429), a za javnost će biti dostupan preko videokonferencijskog sustava Big Blue Button (BBB) koji je integriran u sustav e-obrazovanja Policijske akademije. Link za pristup predavanju dostupan je OVDJE.

Cilj je povećanje medijske pismenosti među studentima Visoke policijske škole, ali i ostalim zainteresiranim javnostima. U moru informacija danas je sve važnija sposobnost razlučivanja između pouzdanih i nepouzdanih informacija u medijima i na internetu što zahtijeva znanje i pristup odgovarajućim alatima za provjeru informacija. Predavanje će održati Izidora Radek i Ana Marija Dunaj s Visoke policijske škole i Iva Budimir sa Sveučilišta u Zagrebu.

O Danima medijske pismenosti

Ove godine u fokusu Dana medijske pismenosti je važnost medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanje kako mediji funkcioniraju, prepoznavanje dezinformacija te razumijevanje utjecaja influencera, prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na internetu i društvenim mrežama i tako utječu na naše stavove i stvaranje slike o svijetu oko nas, ključnim društvenim temama i događajima.

Dani medijske pismenosti provode se od 2018. u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njega se redovito uključuju i odgojno-obrazovne i kulturne ustanove, mediji i udruge iz cijele Hrvatske. Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

Visoka policijska škola do sada je sudjelovala u Danima medijske pismenosti 2019. i 2020. godine, a više o tome možete saznati na poveznicama: Sigurnost i povjerenje na društvenim mrežama i Širenje lažnih vijesti u krizama i kako ih prepoznati

Više o Danima medijske pismenosti možete saznati na poveznici, a raspored ostalih događanja možete pronaći ovdje.

Stranica

Dokumenti