Dani medijske pismenosti na Policijskoj akademiji

Predavanje „Sigurnost i povjerenje na društvenim mrežama“ održano je za buduće policijske službenice i službenike

U sklopu 2. Dana medijske pismenosti na Visokoj policijskoj školi danas, 11. travnja, održano je predavanje „Sigurnost i povjerenje na društvenim mrežama“ za polaznike Programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Dani medijske pismenosti projekt je Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji se obilježavaju od 8. do 12. travnja 2019. godine nizom predavanja diljem Hrvatske.

Medijska pismenost se smatra jednom od važnijih oblika pismenosti u 21. stoljeću, te su medijske kompetencije potrebne ne samo odraslim već i djeci od najranije dobi. Ministarstvo unutarnjih poslova nema striktno propisana pravila i upute za zaposlenike što se smije, a što ne objavljivati na društvenim mrežama te je potrebna edukacija na tom području. Stoga je ovo predavanje korisno za buduće policijske službenice i službenike koji će za nekoliko mjeseci završiti svoje obrazovanje na Policijskoj akademiji i raditi u policijskim postajama.

Ana Marija Dunaj sa Visoke policijske škole, koja je održala predavanje, istaknula je neke slučajeve gdje su policijski službenici zbog neprimjerenih objava na društvenim mrežama disciplinski odgovarali za teže povrede službene dužnosti. Isto tako je budućim policijskim službenicima predstavila smjernice za pravilno ponašanje u virtualnom svijetu.

Cilj Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, a ovogodišnja tema je poštovanje prema sebi i drugima u medijima što uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.
 

Stranica