Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ nastavak suradnje Seesac-a i Frontex-a u obukama službenika granične policije i carine država zapadnog Balkana

Ova obuka treća je u nizu obuka koje će tijekom ove godine provoditi SEESAC i FRONTEX za službenike granične policije i carine iz država nečlanica u našem okruženju

Nakon održanih obuka u smještajnom centru granične policije u Kuparima, SEESAC (Centar za kontrolu malog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu) u bliskoj suradnji s FRONTEX-om nastavlja s obukama o otkrivanju vatrenog oružja za službenike granične policije i carine iz država nečlanica EU. Na policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ od 10. – 14. srpnja 2023. godine obuka se održavala za pripadnike granične policije i carine Albanije i Kosova.

Svoje zadovoljstvo organizacijom i provođenjem obuke izrazio je Frontexov voditelj projekta iz Jedinice za obuku Nikolaos Bouras. „Nastavak provođenja obuke službenika policije i carine zapadnog Balkana ima za cilj fokusirati se na razvoj praktičnih vještina svih službenika koji doprinose zaštiti i sigurnosti Europe, čime želimo osvijestiti službenike o problematici krijumčarenja oružja i ovakvom vrstom obuke pojačati njihove vještine otkrivanja krijumčarenja oružja.“

„SEESAC i FRONTEX nastavljaju s podrškom organizacije obuka koje za cilj imaju povećanje kapaciteta prilikom otkrivanja krijumčarenja oružja na području Zapadnog Balkana. Posebno kroz obuku granične policije i carine, ovog puta iz Republike Albanije i Republike Kosovo, imaju priliku unaprijediti svoja znanja i vještine u skladu s Frontexovim „Priručnikom o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu“, kako teoretski, tako i kroz praktične vježbe“, istaknuo je predstavnik SEESAC, g. Mihael Šprajc.

U ime Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ gđa. Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju zahvalila se FRONTEX-u što je izabrao Policijsku akademiju u Zagrebu za održavanje ove obuke  koja je iznimno važna jer je krijumčarenje oružja jedan od oblika prekograničnog kriminaliteta s kojim se policijski službenici sve više susreću u svom radu. Budući da nezakonita trgovina oružjem potiče druge kriminalne aktivnosti i pomaže počiniteljima kaznenih djela u njihovom nasilnom ostvarenju ciljeva, među kojima su i teroristički napadi.

Ova obuka treća je u nizu obuka koje će tijekom ove godine provoditi SEESAC i FRONTEX za službenike granične policije i carine iz država nečlanica u našem okruženju. Policijska akademija je ovom prilikom još jednom potvrdila svoju spremnost da pruži potporu provođenju obuka, kako za policijske službenike, tako i za ostale službe uključene u suzbijanje prekograničnog kriminaliteta, u ovom slučaju carinu.

Devetnaest službenika svakodnevno je sudjelovalo na teorijskim i praktičnim predavanjima koja su uključivala različite teme, kao što su prepoznavanje različitih vrsta oružja, eksplozivnih naprava i municije, najnoviji trendovi u krijumčarenju oružja, indikatori rizika te svi ostali elementi koji su bitni kako bi se na graničnim prijelazima ili u dubini teritorija mogla otkriti ovakva kaznena djela odnosno kako bi unaprijedili razumijevanje metoda koje se koriste u trgovini i krijumčarenju oružja.

Kroz razna teorijska predavanja i praktične vježbe iz domene prekograničnog kriminaliteta, polaznici su obučavani pod vodstvom uigranog tima Frontexovih trenera u skladu s „Priručnikom o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu“. Spomenuti priručnik sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole. Cjelodnevna završna vježba provedena je kao simulacija modaliteta krijumčarenja oružja u različitim vrstama prijevoznih sredstava.

Drugi tjedan Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ domaćin je policijskim i carinskim službenicima iz Republike Sjeverne Makedonije,  također u organizaciji SEESAC-a i FRONTEX-a. 

Pisane vijesti