Na Policijskoj akademiji obilježena godišnjica pogibije Josipa Jovića

Prva žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik Josip Jović pokopan je uz vojne počasti na groblju u Aržanu

Svečano postrojeni djelatnici i polaznici Policijske škole „Josip Jović“ odali su jutros počast prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću, poginulom 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama.

Pred spomenikom Prvom hrvatskom redarstveniku vijenac su položili i zapalili svijeće polaznici: Kristijan Luketić, Matrina Andrijević, Šime Strika i Antonio Drašković.

Ratni heroj Josip Jović, koji je ponesen domoljubnim zanosom 5. kolovoza 1990. došao na  Policijsku akademiju kako bi stao uz rame s borcima za hrvatsku nezavisnost, bio je tada vršnjak naših polaznika.

Nakon vojno-redarstvene obuke Josip je raspoređen u Jedinicu za posebne namjene MUP-a RH Rakitje. Ratni put potom ga je odveo Petrinju, Pakrac i na Plitvice. Na Plitvicama su kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede napali pobunjenici. U sukobu, koji je trajao nekoliko sati, Josip Jović je poginuo, a devet policajaca je ranjeno.

Prva žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik Josip Jović pokopan je uz vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Sam događaj novija hrvatska povijest bilježi kao Krvavi Uskrs 1991.

Stranica