MUP preuzeo 80 vozila za nadzor granice

Slika topvijesti/2014/travanj/auti/auti8.jpg

Na Policijskoj akademiji danas je održana svečana primopredaja policijskih vozila nabavljenih u sklopu projekta IPA 2010 „Nabava opreme za integralno upravljanje granicom“.

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je održana svečana primopredaja 80 policijskih vozila nabavljenih u sklopu projekta IPA 2010 „Nabava opreme za integralno upravljanje granicom“. Nabava je to u okviru grupe nabave br. 5 (Lot 5) „Tehnička oprema za bolju pokretljivost“. Tako će granična policija od danas koristiti novih 40 Seat Altea Freetrack s policijskim obilježjima i 40 istih automobila bez policijskih obilježja.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova  Ranko Ostojić rekao je da je opremanje hrvatske policije osnovni i primarni cilj Ministarstva te se zahvalio Europskoj komisiji i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ministar Ostojić je naveo posljednje podatke Frontexa prema koji je Republika Hrvatska jedina zemlja u regiji koja se može pohvaliti smanjenju ilegalnih migracija na granici za 30 posto u 2012., a sve to zahvaljujući opremanju i vrijednom radu upravo graničnih policajaca.  

- To je nešto što pokazuje da ulaganje u ljude i edukaciju ima svoje rezultate i siguran sam da ćemo doći do cilja, a to je da hrvatska policija pokaže svoju spremnost da preuzme osiguranje vanjske granice EU-a - rekao je potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić.

Ministar je predao ključeve novih automobila policijskim službenicima koji će ih koristiti i zaželio im uspješan rad u obavljanju policijskih poslova.

Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nataša Mikuš Žigman rekla je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova institucija koja je najviše koristila fondove Europske unije.

- Do sada smo surađivali na 68 ugovora čija je vrijednost preko 300 milijuna kuna, dok se više od 70 posto tih sredstava odnosi na nabavu opreme – rekla je ravnateljica Mikuš Žigman i kazala kako se nada suradnji i na budućim projektima.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i voditelj I. komponente programa IPA Nebojša Kirigin rekao je da je cilj Ministarstva unutarnjih poslova i Republike Hrvatske da što prije uđemo u schengensku zonu i vozila će služiti za pojačanu ophodnju i pojačani nadzor  granice RH i vanjske granice EU-a.

- U ovom trenutku MUP radi na nekoliko projekata, a najaktualniji je schengenski prijelazni instrument Schengen Facility Fond u iznosu od 120 milijuna eura – zaključio je pomoćnik Kirigin.

Novi automobili značajno će pridonijeti učinkovitijem obavljanju nadzora državne granice i sprječavanju prekograničnog kriminala na vanjskoj granici Europske unije. Koristit će se u policijskim upravama osječko-baranjskoj, vukovarsko-srijemskoj, brodsko-posavskoj, sisačko-moslavačkoj, karlovačkoj, ličko-senjskoj, zadarskoj, šibensko-kninskoj, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj te Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice.

Projekt IPA 2010 „Nabava opreme za integrirano upravljanje granicom“ jedan je od najvećih projekata u kojem sudjeluje Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Krajnji korisnici ovog projekta su Uprava za granicu Ravnateljstva policije i Carinska uprava Ministarstva financija. Kroz ovaj projekt Upravi za granicu već je isporučeno 10 uređaja za kontrolu dokumenata s prijenosnim računalima i pisačima. Također, granična policija će osim danas preuzetih 80 vozila, dobiti još 35 vozila do kraja kolovoza ove godine. Riječ je o 10 kombi vozila s policijskim obilježjima, 15 kombi vozila bez policijskih obilježja i 10 vozila za prijevoz službenih pasa. Uprava za granicu dobit će i dva riječna plovila koji su u postupku izgradnje. Vrijednost svih 115 vozila je 2.841.325 milijuna eura. 



Stranica