Modernizacija programa osposobljavanja na Policijskoj akademiji

Završni dio ispita na tečaju granične policije čine simulacije realnih situacija vezanih za graničnu kontrolu, zaštitu državne granice i prekogranični kriminalitet

Na Policijskoj akademiji idući petak završava tečaj granične policije, koji se provodi prema novom programu, usklađenom sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex). Osamnaest polaznika iz policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke i zagrebačke sedam je tjedana na Policijskoj akademiji usvajalo znanja i vještine potrebne za profesionalno obavljanje poslova granične policije.

Pritom je dio sadržaja predstavljen kroz praktične vježbe, koje su zahtijevale njihovo aktivno sudjelovanje. „Posao graničnog policajca zanat je koji se peče tijekom cijelog radnog vijeka jer svaki dan nosi nove izazove iz kojih možemo učiti“, rekao je Krešimir Kaniža, predavač zaštite državne granice na tečaju. „Da bi se osoba pripremila za profesionalno obavljanje posla i suočavanje s tim izazovima, ne može joj biti dovoljno puko usvajanje teorijskog znanja. Zato smo za polaznike osmislili scenarije koji se baziraju na situacijama iz stvarnog života i koji zahtijevaju primjenu znanja stečenih na tečaju“, dodao je. Ti scenariji pokrivaju obje sastavnice nadzora državne granice, i kontrolu i zaštitu, te zorno predstavljaju svakodnevne situacije na tim poslovima, ali i slučajeve prekograničnog kriminaliteta koje treba otkriti i nakon toga pravilno postupati.

Predavanje iza katedre i tradicionalni pristup nastavi zamijenile su tako metode i strategije aktivnog učenja, što je u policijskom obrazovanju posebno bitno jer jedino ono omogućuje usvajanje vještina, ali i razvoj pripadajuće samostalnosti i odgovornosti u radu. Simulacija je odabrana jer je riječ o vrlo učinkovitoj metodi kojom se razvijaju profesionalno znanje, vještine i stavovi, bez nepotrebnog rizika za uključene. Pritom ta metoda zahtijeva i visoku razinu aktivnosti polaznika, što omogućuje bolje upamćivanje sadržaja i uvježbavanje vještina. Kako je za uspješnu provedbu ove metode važno stvoriti što realnije uvjete, u provođenju ovakvih vježbi tijekom tečaja i u sklopu završnog ispita sudjelovao je veći broj predavača i policijskih službenika za potporu. Uz spomenutog Krešimira Kaniže, bili su tu i Robert Kralj, Martina Grdinić, Aleksandar Čubrilo, Nikola Slamek, Denis Kušnjačić, Natalija Jovan i Marija Šikić s Policijske akademije, ali u pojedine su uloge uskakali i sami polaznici.

No praktične simulacijske vježbe nisu jedina novina na ovom tečaju. Polaznici prvog tečaja prema novom programu svoj su prvi zadatak odradili i prije samog dolaska na tečaj, na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, gdje im je zadatak bio da osvježe osnovna znanja vezana za zakonski okvir postupanja granične policije. Tečaj, naime, prati online kolegij, na kojem su polaznici mogli pronaći sve materijale za učenje, kratke kvizove za provjeru znanja te popratne videomaterijale i slično, a putem sustava e-obrazovanja bit će proveden i teorijski dio završnog ispita na kraju tečaja.

Polaznike prije tog završnog ispita očekuje još terenska nastava u sklopu koje će obići PAP Pleso i Granični prijelaz Bregana, gdje će u praksi vidjeti sve ono što su učili i uvježbavali.

„Osiguravanje kvalitete ključni je čimbenik reforme koju je započela Policijska akademija s ciljem jačanja digitalizacije kroz sustav e-obrazovanja i modernizaciju nastavnih planova i programa u skladu s preporukama ASOO-a“, naglasila je pomoćnica načelnice zadužena za obrazovanje Mirjana Abramović te istaknula kako je tečaj granične policije, osim navedenog, i primjer odlične suradnje Policijske akademije i Uprave za granicu.

Pisane vijesti