Međuresorna suradnja Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova

Obuka policijskih službenika iz područja topografije održana je u Slunju od 16. do 20. svibnja

Koordinacijom između Hrvatske kopnene vojske, Uprave za granicu i Policijske akademije na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj od 16. do 20. svibnja proveden je pilot obuka za 17 policijskih službenika granične policije te dva instruktora specijalističke obuke s Policijske akademije o kretanju po nepoznatom terenu, nadziranju i motrenju određenog prostora te upravljanju i koordinaciji na terenu.
 
Republika Hrvatska duži niz godina suočena je s migracijskim pritiskom. U takvim okolnostima granična policija ima potrebu za stjecanjem nekih novih znanja i vještina koja će joj olakšati postupanje u nadzoru državne granice. Jedno od tematskih područja koje je postalo posebno interesantno je snalaženje i traganje na nepoznatom terenu. 
 
Prva dva dana obuke polaznici su upoznati s osnovnim pojmovima topografije i orijentacije na terenu nakon čega je provedena i prva terenska vježba s instruktorima Hrvatske vojske. Treći dan policijski službenici su dobili terensku zadaću koju su morali samostalno obaviti što su svi uspješno završili. Tijekom obuke policijski službenici upoznati su i s metodama i taktikama traganja na terenu što se pokazalo kao vrlo primjenjivo u okviru policijskih zadaća traganja za nezakonitim migrantima. Četvrti dan obuke provedena je vrlo zahtjevna završna vježba čije segmente možete u galeriji fotografija. 
 
Tijekom obuke policijski službenici i vojni instruktori su zaključili da postoji cijeli niz drugih područja gdje bi mogli surađivati. Policijska akademija planira nastaviti s ovakvim obukama u suradnji s Hrvatskom vojskom, a razmotrit će se provedba i drugih programa obuke koji bi mogli biti korisni graničnoj policiji u provođenju njihovih svakodnevnih zadaća. Svi polaznici uspješno su završili obuku što je potvrđeno podjelom certifikata zadnji dan peterodnevne obuke.


Stranica