Međunarodni seminar: „Policijske mjere suzbijanja nasilja među djecom i mladima“

Slika topvijesti/godina_2009/studeni_09/TX1_23_11_schroder_resch_st.jpg

Na Policijskoj akademiji seminar je 23. studenoga vodio mr. sc. Josip Strmotić, predavač Visoke policijske škole. Programske sadržaje na seminaru izvodili su djelatnici Bavarskog ministarstva unutarnjih poslova.

Foto: MUP
Na Policijskoj akademiji 23. studenoga ove godine, u okviru programa suradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova Slobodne Republike Bavarske i Ureda Hanns Seidel Stiftung u Zagrebu, na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije u Zagrebu od 9 do 16 sati održan je međunarodni seminar na temu: Policijske mjere suzbijanja nasilja nade djecom i mladima - prikaz stanja, načina rada, evaluacije i procjene uspješnosti policijskih mjera u Bavarskoj.

Polaznici seminara bili su policijski službenici za mladež i policijski službenici temeljne policije iz devet policijskih uprava i Ravnateljstva policije, zamjenica glavnog državnog odvjetnika za mladež i zamjenice županijskog i općinskog državnog odvjetnika za mladež u Zagrebu te predstavnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nadležna za mjere sustava socijalne skrbi za suzbijanje nasilja među djecom i mladima.

Programske sadržaje na seminaru izvodili su djelatnici Bavarskog ministarstva unutarnjih poslova: gospoda August Resch, MUP Bavarske, načelnik odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave München i Manfred Schröder, kriminolog iz Bavarske uprave kriminalističke policije.

Sukladno programu rada seminara, detaljnije su obrađene sljedeće teme: Agresija među djecom i mladima - slika stanja u Bavarskoj, Ovlasti policije vezeno za djecu i mlade i podjela ovlasti unutar policijskog ustroja, Zakonska osnova i primjena policijskih mjera kod djece i mladih: poziv na informativni razgovor, prikupljanja dokaza, pretraživanje, utvrđivanje identiteta, sigurnosne mjera, nadzor i pritvor, Uloga policije pri zaštiti djece i mladih - mjere postupanja u i oko škole, Koordinacija policije s ostalim institucijama - državno odvjetništvo, socijalna skrb, škole i roditelji te Evaluacija i procjena uspješnosti policijskih mjera.

Nakon izložene teme razvila se široka rasprava unutar koje su predavači davali vrlo iscrpne odgovore na niz pitanja sudionicima seminara. Posebnu pozornost izazvala su prikazana stajališta, metode i postupci u svezi utvrđivanja djelotvornosti rada policije, odnosno,  načina provedbe evaluacije i procjene uspješnosti policijskih mjera. 

Na kraju su polaznici seminara izrazili zadovoljstvo što su u okviru stručnog usavršavanja imali priliku detaljnije upoznati aktualno stanje i obilježja pojave agresije među djecom i mladima u Bavarskoj te zakonske ovlasti, način rada policije u primjeni policijskih mjera suzbijanja nasilja među djecom i mladima kao i uspostavljene modele te postupke koordinacije i međuresorske suradnje s ostalim nadležnim tijelima, službama, ustanovama i roditeljima na suzbijanju nasilja među djecom i mladima. Zaključeno je da su predstavljena postupanja i iskustva iz rada bavarske policije te ostalih službi na suzbijanju nasilja među djecom i mladima poticajna, važna za prosuđivanje i unaprjeđivanje načina rada naše policije na suzbijanja ove pojave, koja zadnjih godina bilježi kontinuirani porast i unutar koje su pojedini izuzetno tragični događaji izavali pozornost hrvatske javnosti.

Seminar je vodio mr. sc. Josip Strmotić, predavač Visoke policijske škole na Policijskoj akademiji.



Stranica