Izašao novi broj stručnog časopisa Policija i sigurnost

Drugi ovogodišnji broj donosi širok raspon tema te, među ostalim, tri izvorna znanstvena rada

Iz tiska je izašao drugi ovogodišnji broj stručnog časopisa Policija i sigurnost (2/19), koji donosi širok raspon tema te, među ostalim, tri izvorna znanstvena rada.

Sanja Delač Fabris, apsolventica Visoke policijske škole, i Krunoslav Borovec, viši predavač i dekan Visoke policijske škole, objavili su rezultate istraživanja o stavovima policijskih službenika prema određenim karakteristikama žena u policiji, koje je provedeno među policijskim službenicima Policijske uprave istarske na uzorku od 291 policijskog službenika.

Igor Vuletić s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Petra Šprem s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istražili su pak materijalnopravne aspekte kaznenog djela silovanja u hrvatskoj sudskoj praksi, dajući izvoran doprinos problemu otklonjive zablude o biću kod silovanja i percepcije takve zablude u hrvatskoj sudskoj praksi te problemima povezanim s odmjeravanjem kazne i vrednovanjem otegotnih i olakotnih okolnosti kod silovanja.

Lana Milivojević s Visoke policijske škole i Rahela Valentić sa Županijskog suda u Zagrebu predstavile su rezultate istraživanja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u sudskoj praksi Županijskog suda u Zagrebu tijekom trogodišnjeg razdoblja, usredotočivši se na kažnjavanje počinitelja tog kaznenog djela, osobito policijskih službenika.

Pregledni članak Mirjane Kondor-Langer i Stjepana Gluščića s Visoke policijske škole u Zagrebu bavi se praktičnim aspektima ispitivanja osumnjičenika u policiji s obzirom na dob i spol te donosi rezultate istraživanja prikupljenih iz policijskih spisa o kaznenim djelima počinjenim na području Policijske uprave zagrebačke od kraja 2017. do rujna 2019. godine.

U broju 2/19 mogu se još pronaći stručni članak o strahu od javnog nastupa Ljerke Sedlan König, Velibora Peulića i Gorana Matijevića, stručni članak o zatjecanju kao uvjetu uhićenja Milana Gržina te članak Damira Jurasa o pasivnom podmićivanju policijskih službenika i članak o navijačkom korteu Milana Gržina i Ante Marića.

Policija i sigurnost, časopis Ministarstva unutarnjih poslova koji je pokrenut prije 66 godina pod nazivom Priručnik za stručno obrazovanje službenika unutrašnjih poslova, respektabilan je stručni i znanstveni prijenosnik informacija strukovnoj i široj zajednici, platforma za znanstvenu komunikaciju o raznim temama: od kriminalistike i kriminologije do pravnih znanosti i pravila policijske službe, od prometa do policijske etike i ljudskih prava, organizacije i rukovođenja policijom, stranih jezika, socijalne pedagogije… Članci u časopisu podliježu dvostrukoj anonimnoj recenziji i objavljuju se, osim na hrvatskome, i na engleskom jeziku – od 2007. godine i u online inačici. O kvaliteti časopisa govori i činjenica da je uvršten u prestižnu bibliografsku bazu Web of Science Core Collection, u citatnom indeksu Emerging Sources Citation Index.
Policija i sigurnost dostupna je na Hrčku, centralnom portalu koji na jednome mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise s otvorenim pristupom radovima, kao i na internetskim stranicama Policijske akademije te u knjižari Policijske akademije, u prizemlju IV. paviljona. 
 

Ako se želite pretplatiti na tiskano izdanje

Godišnja pretplata za tuzemstvo na časopis Policija i sigurnost za fizičke osobe iznosi 120,00 kn, a za pravne osobe 240,00 kn.
Uplata na IBAN Državnog proračuna: HR1210010051863000160
model broj: HR63 s pozivom na broj primatelja: 7005-713-22365
Potvrdu o uplati dostaviti na: e-adresu sluzba.rpo-nkd@mup.hr ili faks + 385 1/24 26 419
 


Stranica

Dokumenti