Interdisciplinarnost u obrazovanju budućih pripadnika Frontexovih stalnih snaga

U Lisabonu je održan sastanak Frontexovih trenera, predstavnika partnerskih akademija i koordinatora modula u obuci stalnih snaga kategorije 1

Od 25. do 27. travnja u pomorskoj akademiji Base Naval de Lisboa u Portugalu održan je razvojni sastanak začetnika, a ujedno i trenera Modula 5 – zaštita granice za Frontexove stalne snage kategorije 1.

Među 11 sudionika sastanka iz cijele Europe, bili su i predstavnici Hrvatske. Zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović sudjelovala je na sastancima vezanima za kategoriju Leadership, odnosno rukovođenje unutar grupe i u specifičnim situacijama te delegiranje zadaća na terenu i prilikom angažmana u misijama. Policijski službenici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Krešimir Kaniža, Martina Grdinić i Aleksandar Čubrilo, koji su u ovom projektu od samog početka, bili su uključeni u sastanke vezane za teorijska i praktična predavanja na temu zaštite kopnene, morske i zračne granice, zajedno s kolegama iz Rumunjske, Njemačke, Portugala, Italije i Estonije.

Sastanci su, uz reviziju postojećih materijala, poslužili i kao dobra podloga za nadolazeću 2024. godinu, kada će tijekom godine dana oko 500 polaznika proći kroz Frontexov osnovni program obuke. Također se razgovaralo i o izmjenama i dopunama samog programa, s obzirom na profil osoba koje apliciraju za kategoriju 1. Zamjenica Abramović posebno je istaknula kako važne teme kao što su motivacijsko vodstvo, učinkoviti timovi, razvoj i unaprjeđenje timskog rada kao i upravljanje konfliktima te kreativne tehnike rješavanja problema, nisu dovoljno zastupljene u programu obuke te ih je nužno dopuniti. Spomenuti je prijedlog prihvaćen kao prioritetan.

Program će također biti nadograđen temama vezanim za aktualnosti unutar EU te migracijsku problematiku, koja utječe na izmjene i dopune programa kao i sam raspored aktivnosti kategorije 1 Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.
Revidiran i dopunjen program poslužit će kao još bolja podloga i priprema službenika granične i obalne straže za njihov angažman u nadzoru vanjskih granica EU, ali i šire, u državama izvan Europske unije gdje je Frontex također odnedavno uključen.

Sve prisutne u ime Frontexa, odnosno Jedinice za obuku pozdravili su Libor Maynar, Iwona Frankovska, Viktorija Pokule i Dumitru Tomscu, SNE i Frontexov koordinator Modula 5. Dumitru Tomscu svim je trenerima uputio zahvalu temeljem predanog rada i angažmana na ovom projektu.

Predstavnici Jedinice za obuku iskoristili su priliku i zahvalili Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, posebno zamjenici Abramović i timu trenera Policijske akademije, na provođenju aktivnosti za koje stižu samo pozitivni evaluacijski odgovori, a posebno je istaknuta odlična organizacija i provedba obuka, ljubaznost i profesionalnost policijskih službenika te poštivanje svih uvjeta i preporuka Frontexa u realizaciji.

Izazovi pred nama zahtijevaju intenziviranje zajedničkih aktivnosti za pružanje adekvatnog odgovora. Važno je spriječiti ponavljanje krize uslijed masovnih migracija s kojima su se Europska unija i druge zemlje na tranzitnoj ruti suočili tijekom 2015. i početkom 2016. godine, stoga je glavni temelj i prioritet svih zemalja članica EU i partnera, kvalitetno obrazovanje pripadnika europske granične i obalne straže.

Stranica