Godišnja skupština Udruženja šefova policija jugoistočne Europe

Slika topvijesti/godina_2009/travanj/sepca_opatija.jpg

Danas, 28. travnja, u Opatiji se održava Godišnja skupština SEPCA-e – Udruženja šefova policija jugoistočne Europe, kojim do kraja srpnja ove godine predsjedava glavni ravnatelj policije Vladimir Faber.

Danas, 28. travnja, u hotelu Četiri opatijska cvijeta u Opatiji održava se Godišnja skupština SEPCA-e – Udruženja šefova policija jugoistočne Europe, kojim do kraja srpnja ove godine predsjedava glavni ravnatelj policije Vladimir Faber. Jednogodišnje predsjedavanje SEPCA-om Republika Hrvatska je preuzela u kolovoza 2008. godine.

Na navedenom sastanku sudjeluje 40-tak predstavnika policija iz Republike Albanije, BiH (Federacija i Republika Srpska), Republike Bugarske, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Republike Srbije te predstavnici međunarodnih organizacija, partnera SEPCA-e, kao i SDC – Švicarska agencija za razvoj i suradnju, DCAF – Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga, PCC – Tajništvo policijske konvencije o suradnji, INTERPOL, OESS (UDIHR) – Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (Ured za demokratske institucije i ljudska prava) i CPC – Komisija za prevenciju korupcije. 

Izvršno Tajništvo na sastanku je predstavilo izvješće o aktivnostima SEPCA-e, među državama članicama razmijenjene su informacije o poduzetim aktivnostima te su izneseni daljnji planovi za rad Udruženja.

Predstavnici OESS predstavili su projekt u vezi povećanja udjela žena u policiji, CPC je predstavio projekt u borbi protiv policijske korupcije – podizanje policijskog integriteta, predstavnici Crne Gore predstavili su projekt Mreža policijskih akademija, a Republika Makedonija projekt o borbi protiv krivotvorenja eura. Predstavnici Generalnog tajništva INTERPOL-a izvijestili su skup o napretku zajedničkog projekta BESA o borbi protiv albanske mafije.

U svom izlaganju ravnatelj Faber posebno je istaknuo važnost SEPCA-e u jačanju regionalne policijske suradnje između zemalja jugoistočne Europe te kako bi upravo rad SEPCA-e mogao poslužiti kao primjer dobre prakse za suradnju policija u postkriznom razdoblju.     


Stranica