Frontexova radionica za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva

Na radionici sudjeluju vodiči sa službenim psima iz deset država članica EU-a i Hrvatske

U sklopu suradnje Frontexa i Policijske akademije (Partnerske akademije Frontexa) 11. ožujka na Policijskoj akademiji u Zagrebu započela je obuka policijskih službenika zemalja članica u sklopu Frontexova projekta Pre-Deployment Dog Handlers’ Workshop on Weapons and Explosives Detection.
 
Na otvaranju radionice dobrodošlicu instruktorima i polaznicima u ime načelnika Policijske akademije zaželjela je pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Iva Balgač. Nazočnima su se obratili i voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš, koordinatorica Frontexovih aktivnosti za Policijsku akademiju Mirjana Abramović i voditelj projekta Frontexovih radionica Giedrius Baksa. Voditelj Baksa istaknuo je kako Frontex ulaže puno napora u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, zaželjevši svima puno uspjeha u radu.
 
Mirjana Abramović istaknula je kako se nastavak uspješne suradnje s Frontexom očituje u edukaciji hrvatskih policajaca i policijskih službenika država članica te jačanju zajedničkih kapaciteta za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migranata, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija.
 
Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš istaknuo je kako se osposobljavanje policijskih službenika zemalja članica u sklopu ovog Frontexova projekta drugi put odvija na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a intencija je pojačati ovo područje obuke, posebice u cilju jačanja vanjske granice Europske unije. Zaključio je kako je želja ojačati Centar i njegov položaj unutar zemalja članica kao obučnog centra za dresuru službenih pasa i obuku vodiča za sve policijske službenike EU-a.
 
Obuka za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva provodi se u dvije faze. Polaznici su prvo morali završiti fazu učenja na daljinu kako bi pristupili drugoj fazi obuke, tzv. face to face. Tu fazu vodi Giedrius Baksa iz Frontexove Jedinice za obuku, a šest trenera zaduženih za potpunu implementaciju i provedbu dolazi iz Estonije, Grčke i Portugala. Na obuci sudjeluje 16 vodiča službenih pasa sa psima iz zemalja članica EU-a: Estonije, Finske, Latvije, Litve, Norveške, Rumunjske, Španjolske, Austrije, Francuske, Malte i Hrvatske. Obuka traje do petka, 15. ožujka. Cilj je obuke jačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže.

Stranica