Francuski i njemački stručnjaci prenose svoje iskustvo u zračnoj sigurnosti

Slika topvijesti/2014/Listopad/pleso/text_1.JPG

„Uloga policije u nadzoru rada privatnih službi sigurnosti kod sigurnosne provjere putnika i prtljage“, naziv je četverodnevnog stručnog seminara zračne sigurnosti koji je započeo danas, 14. listopada, u Postaji aerodromske policije Pleso u Zagrebu. Seminar, na kojem će svoja iskustva Hrvatskoj prenijeti stručnjaci iz francuske i njemačke Savezne policije, otvorio je načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar. 

Foto: MUP

„Uloga policije u nadzoru rada privatnih službi sigurnosti kod sigurnosne provjere putnika i prtljage“, naziv je četverodnevnog stručnog seminara zračne sigurnosti koji je započeo danas, 14. listopada,  u Postaji aerodromske policije Pleso u Zagrebu. Seminar, na kojem će svoja iskustva Hrvatskoj prenijeti stručnjaci iz francuske i njemačke Savezne policije,  otvorio je načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar.

- Sigurnost zračnog prometa, odnosno zaštita zračnog prometa je izuzetno bitna u cijelom svijetu te se zbog toga u Hrvatskoj tome poklanja izuzetna pažnja dugi niz godina – rekao je načelnik Sokolar.

Časnik za vezu Savezne policije u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u RH Ringo Kutz rekao je kako zbog rastuće globalizacije u svijetu raste i zračni promet i dolazi do mnogih prijetnji poput terorizma i krijumčarenja robe te da zračna sigurnost postaje sve važnija.

- Naša trilateralna suradnja između Francuske, Hrvatske i Njemačke je važna točka za arhitekturu sigurnosti u ovom dijelu Europe – dodao je časnik za vezu Kutz.

Regionalni ataše za unutarnje poslove pri Francuskom Veleposlanstvu u RH Stéphane Kyre je rekao kako je ovaj seminar značajan iz dva razloga.

- Prvo, Hrvatska je ušla uz Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, a sada predstoji sljedeća faza odnosno ulazak u schengenski prostor što je predviđeno 2015., odnosno 2016. godine. Drugi razlog je što je trenutno Zračna luka Zagreb u izgradnji te će postati još veća – rekao je regionalni ataše za unutarnje poslove Stéphane Kyre te dodao kako postoji želja da Međunarodna zračna luka Zagreb postaje regionalno središte koji će privući turiste i na neki način doprinijeti ekonomskom razvoju cijele regije.        

Osim predstavnika hrvatske granične policije, na seminaru sudjeluju i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencija za civilno zrakoplovstvo, predstavnici zaštitarskih službi kao i predstavnik granične policije Bosne i Hercegovine.

Seminar će se, osim u Postaji aerodromske policije, održati i na Policijskoj akademiji.



Stranica