Edukacija policijskih službenika za povratak i savjetnika za reintegraciju

Završena petodnevna obuka za policijske službenike koji se bave poslovima povratka i savjetovanjem za reintegraciju u organizaciji FRONTEX-a

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ završila je petodnevna obuka za 15 policijskih službenika granične policije MUP-a RH koji se bave poslovima povratka i savjetovanjem za reintegraciju. 

Predstavnik Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) Anastasios Chrysikos, je prilikom otvaranja obuke naglasio da je Agencija osmislila nastavni plan i program za savjetovanje o povratku i reintegraciji za države članice i da je Hrvatska prva država članica koja je zatražila da se obuka provede.
Voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec, u ime Policijske akademije i Uprave za granicu, zahvalila se na organizaciji ove nacionalne obuke u kratkom roku.

Cilj obuke je pomoći u usklađivanju znanja i vještina odnosno razumijevanju uloge i odgovornosti savjetnika za povratak, što rezultira povećanjem broja osoba koji se dobrovoljno vraćaju u svoje zemlje porijekla (osobe koje nemaju pravo na boravak u EU te su upućene na dobrovoljni odlazak). 

Tijekom obuke policijski službenici za povratak ponovili su svoje znanje o EU zakonodavstvu u području povratka, prakticirali međukulturalnu komunikaciju i naučili kako odgovoriti na posebne potrebe ranjivih skupina. Kroz obuku su policijski službenici također ponovili EU i međunarodno pravo u vezi temeljnih ljudskih prava, psihološke aspekte posla, poznavanje nacionalnih i europskih programa reintegracije i druge praktične aspekte savjetovanja o povratku.

Polaznici obuke su poboljšali svoje komunikacijske vještine, pristup ljudima različitog društvenog statusa, dobi, spola ili zemlji podrijetla bez pristranosti i predrasuda, a kroz što ih je vodilo čak 11 trenera iz FRONTEX-a i država članica.
 

Pisane vijesti