Državna matura u Policijskoj školi „Josip Jović“

U Policijskoj školi „Josip Jović“ 47 maturanata pristupilo je ispitima državne mature 2022./2023. od 2. lipnja do 28. lipnja 2023. godine

Ispiti državne mature provodili su se tijekom lipnja 2023. godine u četiri ispitne prostorije. U svakoj prostoriji, u skladu s kompjuterskim odabirom za svaki pojedini ispit, bilo je raspoređeno po 12, odnosno 11 maturanata.

Voditelj ispitne prostorije i dežurni nastavnik čitali su na početku ispita upute i upoznali maturante s vremenikom pri provedbi određenog ispita državne mature. Učenici su se tijekom ispita ponašali u skladu s Pravilnikom o ponašanju na ispitima državne mature, koji je njima ranije prezentiran i koji im je bio dostupan preko e-obrazovanja Policijske akademije MUP-a RH.

U provedbi i realizaciji ispitne državne mature na Policijskoj školi „Josip Jović“ sudjelovalo je više od 30 nastavnika i odgajatelja, bez kojih taj složeni projekt ne bi mogao biti realiziran.

Maturanti su u prvom roku državne mature polagali Engleski jezik, Njemački jezik, Talijanski jezik, Hrvatski jezik (Književnosti jezik - test, Sažetak i Esej) te Matematiku – B razine. Priprema i organizacija državne mature u Policijskoj školi“ Josip Jović“ odvijala se striktno prema Pravilniku o polaganju državne mature, vremenicima provedbe državne mature te uputama za provedbu ispita državne mature Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

U Policijskoj školi pripremu i provedbu ispita realiziralo je školsko ispitno povjerenstvo - u sastavu: predsjednik ispitnog povjerenstva načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak, ispitna koordinatorica Otilija Mandić – Trkulja, pomoćnik ispitne koordinatorice Jurica Buneta te članovi ispitnog povjerenstva: Renata Glavač – Glišić, Kruno Katalenić, Marina Marić i Davor Milina.

Budući da je ovo prvi put nakon jedanaest godina da Policijska škola „Josip Jović“ ima maturante i da im omogućava polaganje ispita državne mature ispitni koordinatori su, radi uspješne pripreme i provedbe, u velikoj mjeru koristili iskustva nastavnika koji su dugogodišnji koordinatori u drugim srednjim školama. Istodobno, puno je značilo iskustvo koordinatora državne mature 2011/2012. nastavnika Vlade Tašnera, koji je i ove godine kao voditelj ispitnih prostorija bio od velike pomoći.

Privremeni rezultati državne mature izašli su 12. srpnja 2023. godine, te se sa sigurnošću može reći kako se trud oko pripreme za ispite državne mature i provedbe same mature višestruko isplatio. Naime, čak  34 pristupnika državne mature od njih 47 upisali su izvanredni studij, što je vrlo važno za njih osobno i za službu, jer će za četiri - pet godina služba u svojim redovima imati mlade policijske službenike - visoko obrazovane ljude.

Na ispitima državne mature pristupnici su, generalno gledano, ostvarili solidne rezultate. Pojedinci koji nisu s uspjehom položili neki od ispita državne mature ili žele polagati za višu ocjenu iz pojedinog predmeta trebaju se od 19. srpnja 2023. godine prijaviti na sučelju NCVVO-a kako bi izišli na drugi (jesenski) ispitni rok.

Pisane vijesti