Druga ovogodišnja CEPOL aktivnost o zločinu iz mržnje

Slika topvijesti/2018/07_srpanj/CEPOL_2_7_2018.JPG

Na Policijskoj akademiji je danas, 2. srpnja 2018. godine, započela druga CEPOL-ova aktivnost pod nazivom „Hate Crimes“, a koja će se provoditi do 5. srpnja

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji je danas, 2. srpnja 2018. godine, započela druga CEPOL-ova aktivnost pod nazivom „Hate Crimes“, a koja će se provoditi do 5. srpnja 2018. godine.

Budući je Republika Hrvatska prepoznata kao jedan od lidera kada je riječ o mjerama koje se poduzimaju na planu suzbijanja zločina iz mržnje, cilj ove četverodnevne aktivnosti je razmjena dobre prakse i iskustava te podizanje razine svijesti policijskih službenika o ovoj problematici.

Poseban naglasak bit će na prepoznavanju i istraživanju zločina iz mržnje, postupanju sa žrtvama i svjedocima, ranjivim skupinama, islamofobiji, simbolima mržnje i govoru mržnje, prikupljanju podataka, ali i važnosti policijsko-pravosudne suradnje u istraživanju zločina iz mržnje.

Na tečaju će sudjelovati ukupno 34 službenika iz relevantnih institucija, odnosno službenici iz područja sigurnosti, državni odvjetnici, predstavnici fakulteta i Policijskih akademija iz država članica EU i Turske.

Tijekom provođenja CEPOL-ove aktivnosti o ovoj aktualnoj temi, od hrvatskih stručnjaka za ovo područje, govoriti će Krešimir Mamić, voditelj Službe terorizma u Upravi kriminalističke policije, Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije, Branka Meić Saille iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Kristijan Kevešević, savjetnik u Vladinom Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Julijana Stipišić, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu, Mia Gonan iz udruge Zagreb Pride i Valerija Bencerić, koordinatorica CEPOL-ovog Programa razmjene.

Uz hrvatske stručnjake , svoja će iskustva također podijeliti i eksperti iz Mađarske, Portugala, Velike Britanije i FRA – European Union Agency for Fundamental Rights.

Početak današnje aktivnosti otvorila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije, naglasivši važnost održavanja CEPOL-ovih aktivnosti te pomake koji su ostvareni temeljem zajedničke suradnje polaznika. Istaknula je područja, odnosno konceptualizaciju rada po kojima će se pristupati te razmjenjivati dosad stečene dobre prakse u cilju daljnjeg unaprjeđenja rada za ovo područje.

Koordinatorica Valerija Bencerić  prisutnima je obrazložila etape program održavanja tečaja.

Za naglasiti je kako se Policijska akademija kao partnerska CEPOL institucija natjecala za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu dviju CEPOL-ovih aktivnosti u 2018. godini, koje su i ovaj put ocjenjene kao najbolje te nam je povjerena njihova organizacija.

CEPOL - Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva zadužena je za provođenje obuke policije, carine i drugih službenika za provedbu zakona s naglaskom na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda osobito u području sprečavanja i borbe protiv teških kaznenih djela i terorizma, održavanja javnog reda i obavljanja međunarodnih policijskih poslova na velikim događanjima.



Stranica