Dani medijske pismenosti 2022.: Kako prepoznati lažne vijesti?

Cilj predavanja bio je povećanje medijske pismenosti među studentima Visoke policijske škole, ali i ostalim zainteresiranim javnostima

Na Visokoj policijskoj školi danas je održano hibridno predavanje „Medijska pismenost za policiju: Kako prepoznati lažne vijesti?“ u sklopu 5. Dana medijske pismenosti. Riječ je o projektu Agencije za elektroničke medije i Uredu UNICEF-a za Hrvatsku koje se ove godine održavaju od 2. do 8. svibnja.

Ove godine predavanje o medijskoj pismenosti koja se smatra najvažnijim oblikom pismenosti u 21. stoljeću, studenti Visoke policijske škole i zaposlenici Policijske akademije pratili su uživo u E-učionici Policijske akademije, dok se javnost uključila preko videokonferencijskog sustava Big Blue Button (BBB) koji je integriran u sustav e-obrazovanja Policijske akademije.

Iva Budimir sa Sveučilišta u Zagrebu, koja se u predavanje uključila online, objasnila je pojam i važnost Medijske pismenosti, što su to lažne vijesti, vrste, motive i raširenosti te pojavnosti u svijetu.

Izidora Radek s Visoke policijske škole predstavila je istraživanje provedeno u lipnju i srpnju 2021. među studentskom populacijom o povezanosti lažnih vijesti i povjerenja ispitanika u medije i različite kanale informiranja.

Predavanje je nastavila Ana Marija Dunaj s Visoke policijske škole koja je istaknula važnost medijske pismenosti za policiju. Govorila je o lažnim vijestima u krizama uz primjere lažnih vijesti. Podsjetila je i na zakonsku odgovornost za širenje lažnih vijesti uz 10 savjeta kako prepoznati dezinformacije.

Cilj predavanja bio je povećanje medijske pismenosti među studentima Visoke policijske škole, ali i ostalim zainteresiranim javnostima. U moru informacija danas je sve važnija sposobnost razlučivanja između pouzdanih i nepouzdanih informacija u medijima i na internetu što zahtijeva znanje i pristup odgovarajućim alatima za provjeru informacija.

O Danima medijske pismenosti

Ove godine u fokusu Dana medijske pismenosti je važnost medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanje kako mediji funkcioniraju, prepoznavanje dezinformacija te razumijevanje utjecaja influencera, prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na internetu i društvenim mrežama i tako utječu na naše stavove i stvaranje slike o svijetu oko nas, ključnim društvenim temama i događajima.

Dani medijske pismenosti provode se od 2018. u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njega se redovito uključuju i odgojno-obrazovne i kulturne ustanove, mediji i udruge iz cijele Hrvatske. Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

Visoka policijska škola do sada je sudjelovala u Danima medijske pismenosti 2019. i 2020. godine, a više o tome možete saznati na poveznicama: Sigurnost i povjerenje na društvenim mrežama i Širenje lažnih vijesti u krizama i kako ih prepoznati

Stranica