Dan otvorenih vrata policije u Puli i Pazinu

Cilj je što više mladih upoznati s policijskim zanimanjem

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2019./2020. godini, kojim se traži 750 novih policajaca.

Kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj,  Policijska uprava istarska, u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je jučer, 13. ožujka, Dan otvorenih vrata te konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Policijske škole Renata Odeljan i zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin.

Kako je pojasnio zamjenik načelnika, Policijska uprava istarska susreće se s problemom nedostatnog broja policijskih službenika, s obzirom da je manji broj domicilnog stanovništva zainteresiran za policijsko zanimanje te stoga na području Istre u većem broju rade djelatnici koji su došli iz drugih županija i koji se nakon proteka određenog vremena žele vratiti kući.
- Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću uspjeti približiti mladima policijski poziv jer to je uistinu poziv, a ne samo zanimanje. Treba voljeti ovaj posao koji je uistinu težak i naporan, ali častan i pošten jer pomagati drugima je nešto najvrijednije u životu - naglasio je Kirin.

Na natječaj se mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke.
- Prijave na natječaj primat će se do 31. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu. I ove godine ćemo, kao i lani, omogućiti testiranje kandidatima ovdje u Puli, kako bi im se izašlo u susret i kako bi imali manje troškove - istaknuo je načelnik Novak.

Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 9. rujna na Policijskoj akademiji, a trajat će 12 mjeseci, u što je uključena i praksa u policijskim upravama.

- Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja - pojasnila je voditeljica Policijske škole ''Josip Jović''.

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima kako bi ih se animiralo za policijski posao pa su se tako danas učenici pulskih srednjih škola u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio), a potom i učenici pazinskih srednjih škola u Školsko gradsko sportskoj dvorani mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu. Policijski demo timovi temeljne i interventne policije prikazali su učenicima, ali i svim zainteresiranim građanima, vježbe pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Djelatnici kriminalističke tehnike su uz pomoć srednjoškolskih CSI stručnjaka pojasnili kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja ubojstva i koliko su prvi zahvati na mjestu kaznenog djela bitni za daljnji postupak policije i otkrivanje počinitelja. Rad policije predstavili su i vjerni pomagači policijskih službenika – policijski psi za detekciju droge i eksploziva pa su tako belgijska ovčarka Ayla i njen vodič Kristijan Orešković demonstrirali kako uspješno pronalaze eksploziv sakriven u putnoj torbi, dok su vodič Ivica Šest i četveronožni inspektor Duks pokazali okupljenima kako lako pronalaze drogu i zašto posljednja dva mjeseca pune medijski prostor. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.

Video 1
Video 2
Video 3
Video 4

Stranica