CEPOL aktivnosti o identifikaciji prijetnje terorizmom

Slika topvijesti/2018/03_ozujak/cepol_00.jpg

Na seminaru će sudjelovat 28 pripadnika policije, carine, pravosudne i financijske policije i pripadnici obavještajnih službi iz država članica EU, četiri polaznika EJTN-a (European Judicial Training Network) te jedna polaznica iz EUROPOL-a

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji od 26. do 29. ožujka 2018. godine održavati će se prva ovogodišnja CEPOL aktivnost 1/2018 „Organised crime facilitating illegal migrations – links to terrorism threat“ s ciljem identifikacija prijetnje terorizmom kroz ilegalne migracije i organizirani kriminalitet, posebice u području krijumčarenja ljudi te jačanja suradnje u borbi protiv istih.

Na seminaru koji je danas, 26. ožujka otvorio zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, sudjelovat će 28 pripadnika policije, carine, pravosudne i financijske policije i pripadnici obavještajnih službi iz država članica EU,  četiri polaznika EJTN-a (European Judicial Training Network) te jedna polaznica iz EUROPOL-a.

S hrvatske strane doprinos svojim iskustvom i stručnim znanjem dati će policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja te Prihvatilišta za tražitelje azila Kutina.

„Moderni terorizam je teško predvidiv, nasilan i radikalan i brzo se razvija u najrazličitijim smjerovima. Jedan od smjerova je organizirani kriminalitet u sferi ilegalnih migracija – područje u koje se terorizam može jako dobro uklopiti i postići svoju svrhu – uzdrmati i zastrašiti.

Mislim da svi znate da je Republika Hrvatska jedna od država koja je u velikoj mjeri na udaru ilegalnih migracija. U njihovom suzbijanju važno se dotaknuti raznih područja. Jedno od njih je područje zakonske regulative koja usmjerava naše djelovanje u cilju zaštite države, ali i zaštite ljudskih prava. Nadalje, važno je govoriti i o policijskim taktikama i tehnikama koje poznajemo i razvijamo s ciljem što učinkovitijeg djelovanja. I na kraju, važno je je spomenuti razmjenu informacija“, kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša na današnjem otvorenju.

Teme koje će biti prezentirane na aktivnosti su sljedeće:

-           Uloga EU agencija (EUROPOL i Frontex) u borbi protiv organiziranog kriminaliteta i  ilegalnih migracija, 

-           Zakonski propisi vezani uz krijumčarenje migranata

-           Procedura i pravo dobivanja azila

-           Identificiranje veze između organiziranog kriminaliteta i terorizma

-           Procesuiranje migranata – modeli identifikacije, provjera identiteta kroz relevantne baze podataka, specifični postupci prema osobama iz islamskih zemalja,

-           Financijske istrage – pranje novca, financiranje terorizma i novčani transferi

-           Informacijski sistemi i baze podataka: SIS II, EIS, VIS, SLDT, EURODAC, ECRIS

-           Obavještajne službe – uloga i razmjena informacija



Stranica