Brošura Postani policajac ili policajka

Kakva osoba mora biti policajac, što radi i zašto je dobro odabrati to zanimanje saznaj u novoj brošuri u izdanju Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“

Služba za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije izradila je brošuru o policijskom zanimanju „Postani policajac ili policajka“ koja na 30-tak stranica donosi opis policijskog zanimanja, kakve osobine mora imati osoba koja se želi baviti policijskim poslom, kao i koji su uvjeti rada i pogodnosti iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Opisani su programi obrazovanja u Policijskoj školi „Josip Jović“ te kojim se sve izvannastavnim aktivnostima možeš baviti na Policijskoj akademiji. Prijavi se na natječaj u devet koraka i saznaj odgovore na najčešća pitanja.  

Kakva osoba mora biti policajac ili policajka?

Od policajca i policajke zahtijeva se posebna psihofizička spremnost za rad na radnome mjestu s beneficiranim radnim stažem.

Što policija radi?

Bilo da radite kao policajac u odori ili u kriminalističkoj policiji u civilnoj odjeći, razvit ćete posebne vještine i znanja za otkrivanje počinitelja raznih kaznenih djela pa i ovih vrsta kriminaliteta. Da bismo u tome bili uspješni, moramo privući najbolje kandidate. Policijski posao je poziv koji zahtijeva mnogo odricanja i požrtvovnosti, ali ćemo se truditi da imate sve potrebne uvjete za rad, kao i podršku sustava. Samo zadovoljan policajac može dobro raditi svoj posao i služiti građanima kao što je istaknuto sloganom policije „Sigurnost i povjerenje“.

Uvjeti rada

Policijski posao je iznimno dinamičan, odgovoran i opasan, a obavlja se na terenu ili u uredu u smjenama. Policajci su na terenu izloženi različitim ugrozama i vremenskim neprilikama.

Kako nam se pridružiti?

Odaberi jedan od dva programa obrazovanja u Policijskoj školi „Josip Jović“: Program srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole i Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih.

Što moraju znati budući policajci i policajke?

Učenici i polaznici škole pohađaju nastavu prema nastavnim planovima i programima predmeta struke. Tako na kraju školovanja moraju položiti opće i stručne predmete, a neizostavan dio obrazovanja je i stručna praksa koja se obavlja pri kraju školovanja u policijskim postajama diljem Hrvatske.

Život na Policijskoj akademiji

Za vrijeme školovanja možeš sudjelovati u nisu izvannastavnih aktivnosti od sporta, kulture do humanitarnih aktivnosti. Posebnu uvjeti osigurani su za kategorizirane sportaše.

Kako postati policajac?

U devet koraka opisan je natječajni postupak prijave na programe obrazovanja u Policijskoj školi.   

Najčešća pitanja

Najčešća pitanja donose odgovore na pitanja koja najčešće zanimanju kandidate.

Brošura je izašla iz tiska, a naklada je 5000 primjeraka te će biti distribuirana u sve policijske uprave diljem Hrvatske.

Riječi i izrazi korišteni u brošuri koji imaju rodno značenje odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu.
 

Stranica