Znanstveno-stručni skup „Povijest redarstva na hrvatskom prostoru od najstarijih vremena do danas“

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 24. travnja 2024. održan je znanstveno-stručni skup „Povijest redarstva na hrvatskom prostoru od najstarijih vremena do danas“ i izložba „Povijest policije na hrvatskim prostorima od 9. stoljeća do danas“

Načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić prigodnim se riječima obratio prisutnima ističući da je oslobađanje teritorija Republike Hrvatske bio veliki izazov za hrvatsku policiju u Domovinskom ratu. Vodstvo hrvatske policije pokazalo je iznimnu spremnost i sposobnost da se u kratkom roku u tadašnjim okolnostima organiziraju najelitnije policijske postrojbe koje su zajedno s hrvatskom vojskom dale nemjerljiv doprinos u stvaranju hrvatske države.
 
Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest prof. dr. sc. Miroslav Akmadža je istaknuo da nema povijesti bez policije, odnosno redarstva, te da je policija osnovni i temeljni stup svake države. Također je naglasio važnost poznavanja povijesti kako bismo razumjeli sadašnjost i bili spremni za budućnost.  
 
Skup je organiziran u suradnji Hrvatskog instituta za povijest i Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti s ciljem okupljanja stručnjaka iz različitih znanstveno-stručnih područja koji se bave pitanjima vezanima za temu skupa. Na skupu je prezentirano više od 20 radova autora s Hrvatskog instituta za povijest, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti.  
 
Plenarna izlaganja obuhvaćala su sljedeće teme: „Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti -povijest, sadašnjost i budućnost“, „Organizacija hrvatskih gradskih policija u Kraljevini Jugoslaviji“ i „Od posebnih jedinica milicije do Specijalnih jedinica policije - osnutak i razvoj specijalne policije tijekom Domovinskog rata 1990. - 1995. godine“.
 
Uslijedio je prikaz povijesti redarstva na hrvatskom prostoru kroz šest panela: Od proto-redarstvenih pojava do modernizacije (I i II), Redarstvo u modernoj povijesti (I, II i III) te Redarstvo u suvremenoj povijesti.  
 
Na kraju skupa izv. prof. dr. sc. Ante Orlović, dekan Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti i ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest prof. dr. sc. Miroslav Akmadža, istaknuli su da je ovaj skup bio iznimno uspješan, jedinstvenog karaktera te da predstavlja odličan temelj za nastavak odnosno intenziviranje suradnje Veleučilišta i Instituta u istraživanju bogate, do sada još neistražene, povijesti redarstva na hrvatskom prostoru. 
 
Svi radovi sa skupa će biti objavljeni u Zborniku radova.
 


Pisane vijesti