Znanstveno - stručni okrugli stol

Održan je znanstveno-stručni stručni okrugli stol u organizaciji Strukovne udruge kriminalista i IPA regionalnog kluba Split

U subotu, 15. travnja 2023. godine u povijesnom zdanju hvarskog Arsenala održan je znanstveno-stručni stručni okrugli stol sa središnjom temom „Dvostruka uhićenja (tzv. „dual arest“ u predmetima prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji“ u organizaciji Strukovne udruge kriminalista i IPA regionalnog kluba Split.

U uvodnom dijelu sudionicima se obratio gospodin Darko Majstorović, predsjednik Strukovne udruge kriminalista koji je u kontekstu teme ovog znanstveno-stručnog Okruglog stola, na prigodan način predstavio temelje rada i djelovanja Strukovne udruge kriminalista Hrvatske.

Prigodni prikaz sigurnosnog stanja tijekom turističke sezone i specifičnostima rada policije na otoku Hvaru, dao je načelnik policijske postaje Hvar gospodin Jure Tadić.

Uvodničari u Okrugli stol bili su izv. prof. dr. sc. Marin Bonačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Hrvoje Filipović prodekan za stručni i sveučilišni studij Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti koji su dali cjeloviti prikaz problematike tzv. „dvostrukih uhićenja“.

U nastavku, s ciljem daljnje analize fenomenologije obiteljskog nasilja izlaganje pod nazivom „Rodno uvjetovano nasilje“ imala je predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Zlata Đurđević.

Nakon izlaganja uslijedila je aktivna i iznimno sadržajna rasprave na temu dvostrukih uhićenja u prekršajnim predmetima obiteljskog nasilja u kojoj je sudjelovao veći dio sudionika znanstveno-stručnog Okruglog stola.

Posebno izlaganje, analiza prakse kod procesuiranja kaznenog djela „Trgovanje utjecajem“ iz čl. 295. Kaznenog zakona održao je izv. prof. dr. sc. Igor Vuletić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Na kraju stručnog okruglog stola uslijedila je prezentacija zaključaka koje su formulirali i prezentirali Davor Posilović, zamjenik predsjednika Strukovne udruge kriminalista, mr. sc. Davor Solomun, predsjednik Nadzornog odbora i Vladimir Miletić predsjednik Podružnice Strukovne udruge kriminalista za Grad Zagreb.

Poveznica:

https://www.krim.hr/strucni-okrugli-stol-hvar-dvostruko-uhicenje
 

Pisane vijesti