Živim život bez nasilja: MZOS novi partner MUP-a u provođenju projekta

Slika topvijesti/2014/ozujak/Zivim zivot/mala_prezentacija.jpg

Novi partner Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ od ove je školske godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je prepoznalo važnost i kvalitetu njegovog dosadašnjeg provođenja.

Foto: MUP

Novi partner Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ od ove je školske godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je prepoznalo važnost i kvalitetu njegovog dosadašnjeg provođenja.

Nastavak ovog nagrađivanog projekta od strane ECPA - Mreža zemalja EU za prevenciju kriminaliteta s novim partnerom predstavljen je 3. ožujka u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a u nazočnosti predstavnika MUP-a, MZOS-a, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, županijskih koordinatora za provođenje školskih preventivnih programa, uzvanika i ostalih gostiju. Otvorila ga je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, koja je tom prigodom među ostalim istaknula:

„Temelj ovog projekta koji prevenira sve oblike nasilja je na suradnji između škola, policije, nevladinih udruga i šire društvene zajednice čime se stvara osjećaj povjerenja u institucije države i razvoj spoznaje i osjećaja o postojanju zajednice koja brine o pojedincu. Školski preventivni programi imaju dugogodišnju tradiciju u našem obrazovnom sustavu. Upravo je škola uz obitelj, ona koja oblikuje djetetovo odrastanje, osim što u njoj stječe znanja, stječe i ostale vještine i uči kako uvažiti razlike, kako se ponašati, kako biti nekom prijatelj te kako rješavati nesporazume i odnositi s prema sebi i drugima s poštovanjem.“

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber je prisutnima detaljno prezentirala projekt Živim život bez nasilja - „Projekt primarne prevencije“ koji se provodi kroz tri komponente: Interaktivna radionica, Umjetničko-edukativni program, Interaktivna parlaonica. Nakon prezentacije cijelog projekta, voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Policijske akademije Nikša Jelovčić, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe MZOS-a Vera Šutalo, predsjednik Udruge „Riječi/Prave/Predstave“ Silvio Parisi i predstavnik Udruge „Status M“ prezentirali sve tri komponente projekta.  

Naime, Ravnateljstvo policije,  iniciralo je i osmislilo „Živim život bez nasilja“ prije 4 godine u, tada tek osnovanoj liniji rada prevencije Ravnateljstva policije, a  koji se prethodno  provodio u partnerstvu s UNDP-om i širom lokalnom zajednicom s ciljem sprječavanja nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima, fokusiranog na prevenciju svih oblika nasilja uz  osnaživanje te  izgradnju kulture nenasilja kod mlade populacije.

Uz isti cilj, ali uz novog partnera - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u njegovu će se provedbu uz liniju rada prevencije Ravnateljstva policije i svih policijskih uprava, aktivno uključiti i 21 županijski koordinator za provođenje školskih preventivnih programa prevencije nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji ujedno postaju naši lokalni partneri na regionalnoj razini.

Tijekom ove školske godine planirana je ukupno 21 aktivnost na razini 21 županije slijedom čega oba  ministarstva potvrđuju važnost svog aktivnog uključivanja u provođenju primarne prevencije ne otklanjajući svoju odgovornost prema društvu, nego aktivno sudjelujući i kreirajući izgradnju sigurnijeg života u zajednici.

Preventivne aktivnosti usmjerene su na učenike 7. razreda s ciljem da nauče prepoznati nasilje te da se osnaže u smislu zaštitnih mehanizama.



Stranica