"Živi zdravo, budi zdrav jer čist okoliš je zdrava budućnost"

Slika topvijesti/2013/Svibanj/maksimir/maksimir03.jpg

Foto: UNDP 

U zagrebačkom Parku Maksimir danas je održana središnja manifestacija II. komponente preventivnog Projekta „Zdrav za 5“.  Događanje, na kojemu je sudjelovalo preko tisuću učenika i roditelja iz Grada Zagreba i zagrebačke Županije,  imalo je za cilj promicanje poruke: „NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.  Aktivnost je provedena u okviru zajedničkog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i  Ministarstva zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te međunarodne organizacije UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj u RH), s ciljem podizanja razine svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode odnosno stvaranja sigurnog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece i mladih.

Upravo u tom cilju, u Parku Maksimir, brojne institucije, organizacije i nevladine udruge u Republici Hrvatskoj prezentirale su na info pultovima svoj rad. Pored toga, prezentirane su i raznovrsne tematske aktivnosti namijenjene djeci i mladima poput: eko radionice „zelena akcija“, sportski, kulturni i umjetnički sadržaji, „sajmovi mogućnosti“, edukativni programi Mladi čuvar prirodei Orijentacija te radionica „Pogodi otpad“ ali i druge radionice za odvajanje i sakupljanje otpada, primarno namijenjene djeci i mladima.  

Djeca, mladi kao i drugi brojni uzvanici imali su priliku sudjelovati i u tematskim likovnim radionicama, radionicama za izradu instalacija od PET ambalaže zajedno sa studentima Likovne akademije, politehničkim radionicama izrade zanimljivih „zvrkova“, „zmija od kartona“ te „vjetrenjača“, provjeriti  poznavanje prometnih pravila u igri „Vidi i klikni“, ali i sudjelovati u poligonu sigurne vožnje bicikala.

Prezentirane su i „pijane naočale“, rad policijskog robota „Teodora“, „SPI“ vozilo za intervencije na cesti, vozila i oprema policije i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te je demonstrirano pružanje prve pomoći od Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba. Jednako tako, posjetitelji su mogli vidjeti pokretni laboratorij Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrije Štampara, ali i ostvariti uvid u „negativne prekršajne bodove“.

Ministar Zdravlja Rajko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić predstavili su preliminarne rezultate nacionalnog  Istraživanja o navikama i stavovima mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću. Pored ministra Zdravlja Ostojića i glavnog ravnatelja policije Dominića,  događanju su prisustvovali i ministar Zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, pomoćnica ministra u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, Željko Petković, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, načelnik PU zagrebačke Goran Burušić te brojni drugi visoki uzvanici i predstavnici ministarstava, agencija, organizacija i institucija u Republici Hrvatskoj.    

- Prema novim istraživanjima svaki treći tinejdžer čim se probudi ulogira se na društvene mreže - rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić je rekao kako je u osmim razredima osnovne škole raširen alkohol, u prvim razredima srednje škole droga, a u drugim razredima srednje dosta je rašireno kockanje.  

Glazbeni dio programa popratio je Apokalipso band. Preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, Ministarstva zdravlja i  Ministarstva zaštite okoliša i prirode „Zdrav za 5“ provodi se od listopada 2012. godine u odgojno obrazovnim ustanovama diljem Republike Hrvatske, a usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću te na stvaranje sigurnog okruženja za rast i razvoj djece i mladih. U edukativnim aktivnosti u sklopu Projekta „Zdrav za 5“ do sada je sudjelovalo gotovo 15 tisuća učenika VIII. razreda te I. i II. razreda srednjih škola. Ovakva događanja u okviru projekta „Zdrav za 5“ uz sustavnu provedbu edukacije djece i mladih, organizirana su i u brojnim gradovima diljem Republike Hrvatske, a u Gradu Zagrebu su održana uz podršku Grada Zagreba, u organizaciji PU zagrebačke, Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Upravnog odjela za prostorno uređenje zagrebačke Županije i Gradskog ureda za energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.



Stranica