Završna konferencija u znanstvenom projektu o govoru mržnje

Slika /02_vijesti/2024/10-listopad/1.png

Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" sudjelovalo u projektu u svojstvu partnera

U Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika Sveučilišta u Zagrebu 15. listopada 2024. održana je završna konferencija znanstvenog projekta o govoru mržnje.

Projekt (REASON, Improved Response to Hate Speech through Legal Research, Advocacy and Training) financiran je iz sredstava Europske unije, programa "Prava, jednakost i građanstvo - Horizon 2020" u kojem je Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" sudjelovalo u svojstvu partnera.

Na konferenciji su bili prisutni predstavnici drugih partnera u projektu: Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te s Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao suradnika u projektu. Nositelj projekta je Hrvatski pravni centar.

Na konferenciji su u izlaganjima ili panelima sudjelovali predstavnici Uprave za javni red i sigurnost Ravnateljstva policije, Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Vijeća za elektroničke medije, Ureda pučke pravobraniteljice, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i drugih ustanova.

U izlaganjima i u panel raspravama bile su zastupljene teme o metodologiji istraživanja i izabranim fenomenološkim obilježjima predmeta govora mržnje, procesuiranju javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325 Kaznenog zakona, prekršajnom govoru mržnje, razgraničenju kažnjivog govora mržnje i slobode izražavanja u praksi Europskog suda za ljudska prava, ustavnopravnim aspektima govora mržnje te brojnim drugim povezanim temama u radu pojedinih tijela vlasti.

Konferenciju su pratili policijski službenici, suci, državni odvjetnici, odvjetnici, nastavnici raznih visokoškolskih ustanova i predstavnici raznih drugih tijela.
 
 

Stranica